En Dolcet: el caramel que volia anar a la comparsa
=====
Títol: En Dolcet: el caramel que volia anar a la comparsa
Autor: Susana Peix Cruz
Il·lustrador: Susana Peix Cruz
Edició: Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: Festes populars (Vilanova i la Geltrú)
RESSENYA
=========
En Dolcet és un caramel que somia anar a la Comparsa. Aquesta és una festa del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, on els caramels són els protagonistes. En Dolcet es posa molt trist quan descobreix que és diferent de la resta de caramels del seu món, el pot de caramels on viu. Però un dia canvia el seu futur quan un nen entra a comprar a la botiga de llaminadures.
Aquest conte, a més d’explicar des del punt de vista del caramel la festa de la Comparsa, afegeix diferents valors humans com la tolerància, l’amistat o la màgia i la il·lusió dels menuts de la família per Nadal.
(Susana Peix)
La Gran aventura d'en Jordi
=====
Títol: La Gran aventura d'en Jordi
Autor: Montserrat Balada
Il·lustrador: Martín Molinaro
Edició: Barcelona: Parnass
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Sant Jordi
RESSENYA
=========
Aquest conte relata els somnis d’un nen que es diu Jordi. Uns somnis que el faran viatjar fins al cor de la fantàstica llegenda del cavaller San Jordi, i li donaran la possibilitat de ser el protagonista d’una increïble aventura.
L’autora ha fet evolucionar l’entranyable llegenda del valent cavaller de manera que el lector se n’adoni que fins i tot el més dolent dels dolents pot arribar a la bona entesa amb l’ús de la paraula.
(Susana Peix)
Aventuras graciosas en el país de los vampiros
=====
Títol: Aventuras graciosas en el país de los vampiros
Autor: Aline de Pétigny
Il·lustrador: Veerle Derave
Edició: Grupo Anaya S.A., 2006
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: contes curts
RESSENYA
=========
Si us aterroritzen les pel·lícules de vampirs, potser és que no heu llegit aquest llibre. Perquè si l’haguéssiu llegit sabríeu que no tots els vampirs fan coses dolentes, que no tots vesteixen de negre i que normalment, quan un vampir està malalt, va al metge!
Estic parlant d’històries com la de la Serafina, la vampira que es desmaiava al veure sang, o la del Curro, el vampir que tenia por del dentista. O la història del Cipriano, el vampir enamorat de la filla d’una venedora d’alls, o la de l’Anatolio, el petit vampir que està a punt de quedar-se sense casa per culpa d’uns propietaris desconsiderats, o la de... No, espera, millor que ho comproveu vosaltres mateixos.
Si no us agraden les històries de por a l’hora d’anar a dormir, millor provar amb les d’aquest país de vampirs on ningú fa por i tots es diverteixen moltíssim.
(Enhac)
Quin gran invent!
=====
Títol: Quin gran invent!
Autor: Marcia Williams
Il·lustrador: Marcia Williams
Edició: Beascoa, Random House Mondadori, S.A., 2006
Edat: A partir de 8 anys
Temàtica: Coneixements
RESSENYA
=========
Heu somiat alguna vegada amb descobrir alguna cosa que serveixi per fer la vida més fàcil a la resta del món? Doncs hi ha molta gent que, amb els seus invents, ho ha aconseguit! I si us pensàveu que un invent és obra d’una sola persona, potser esteu equivocats, perquè casi totes les grans idees ja les ha tingut algú en el passat i, el que sol passar és que les van modificant, a poc a poc, per fer-les millors.
Amb les explicacions d’aquest llibre podrem conèixer com va ser la vida dels grans inventors fins que van aconseguir els seus descobriments. A més, cada pàgina està tan plena d’il·lustracions, anècdotes dels esforços dels inventors i detalls divertits de les invencions, que caldrà una estona per terminar-se’l. I serà una estona molt entretinguda.
Algú s’en recorda de com era el món quan no hi havien avions, bolígrafs, bombetes, velcro o tobogans?
(Enhac)
Cuando Papá Noel cayó del cielo
=====
Títol: Cuando Papá Noel cayó del cielo
Autor: Cornelia Funke
Il·lustrador: -
Edició: Siruela
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: aventura al voltant del veritable Pare Noel
RESSENYA
=========
Aquesta simpàtica novel·la ens presenta a l’últim Pare Noel de veritat i a en Ben, un nen a qui li costa parlar, perquè les paraules es fan un embolic al seu cap. Coneix el Pare Noel, perquè a causa d’un accident el seu carro ha caigut just al carrer per on passa en Ben per anar a l’escola. Junts lluiten contra el Valdemar, un Pare Noel fals que ha acabat amb tota la màgia d’aquesta festa i l’ha convertida en un pretext per consumir.
Gràcies a l’ajuda de la Charlotte, una nena espavilada del veïnat, el ren "Estrella Fugaz" , dos àngels, acompanyants del pare Noel, i una colla de follets vencen el Valdemar i fins i tot els pares d’en Ben tornen a sentir una felicitat gairebé oblidada quan reben els seus regals de Nadal.
Un llibre entretingut que barreja hàbilment la realitat i la fantasia amb un missatge anti-consumista, per a mi una mica massa obvi, però d’altra banda molt correcte.
Un llibre molt ben editat amb un gran nombre d’il·lustracions, poc habitual en llibres dirigits a lectors ja més grans. Les il·lustracions són força expressives.
(Monika Klose)
Bajo el hechizo de la Luna
=====
Títol: Bajo el hechizo de la Luna
Autor: vv.aa.
Il·lustrador: diversos il·lustradors d'arreu del món
Edició: SM
Edat: de 3 a 99 anys
Temàtica: introducció a l'art
RESSENYA
=========
Aquest preciós àlbum reuneix famosos il·lustradors d'arreu del món. Cadascú ha triat un poema, una nana, una cançó o una endevinalla tradicional o inventada per ell i l’ha il·lustrat.
Trobem els textos en el seu idioma original. i en la seva gràfica ( àrab, xinés etc.) i també traduïts al castellà.
És un llibre molt bonic i alhora interessant, potser no tant pels textos (de vegades falla la traducció) sinó per la gran qualitat de les il·lustracions. La varietat d’estils ens mostra que hi ha milers de maneres d’expressió artística.
La intenció del llibre és apropar-nos a l’art i per a mi aquest propòsit està plenament aconseguit.
(Monika Klose)
Aquiles el puntito
=====
Títol: Aquiles el puntito
Autor: Guia Risari
Il·lustrador: Marc Taeger
Edició: Kalandraka Ediciones Andalucía, 2006 (http://www.kalandraka.com)
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Aquiles el puntito es la peculiar historia de un punto que un día aparece sobre una hoja blanca y que, poco a poco, página a página, se va transformando. El punto se transforma primero en un ojo y luego en dos, para poder mirarlo todo con atención; con una cabeza consiguen protegerse de la lluvia y pensar, y con una boca se dan el nombre de Aquiles. Después de la boca vienen las piernas, para poder explorar el mundo; la nariz, para poder oler las flores; los brazos, para alcanzar las frutas de los árboles; y así también con las orejas, las manos y los pies.
Una original historia, inspirada por los mitos de la creación, con un texto sencillo (en vocabulario y en contenido) y cargado de optimismo y unas ilustraciones muy esquemáticas, donde predominan las formas geométricas (aunque deformadas, imitando los primeros dibujos de personas que hacen los más pequeños) y los colores primarios. Los niños disfrutarán reconociendo las diferentes partes del cuerpo y reflexionando sobre qué utilidad tiene cada una de ellas.
(Sfer)
En Croco se'n va a passejar
=====
Títol: En Croco se'n va a passejar
Autor: Monika Klose
Il·lustrador: Ulrike Müller (http://www.illustrationbcn.net)
Edició: Edicions de l'Albí
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica: Gelosia
RESSENYA
=========
El dia que al zoològic arriba l’Elvira, una orca, a en Croco, el cocodril protagonista, se li acaba l’espectacle. Fins llavors, en Croco havia estat l’animal més admirat de tot el zoo. Tothom l’anava a veure i li feia fotos quan ensenyava les dents o removia l’aigua per esquitxar els visitants. Però a la gent el que li agrada és la novetat, així que l’Elvira li treu a en Croco tot el protagonisme. Ni tan sols el seu vigilant sembla que li faci cas! És llavors quan, aprofitant que una nit el vigilant s’oblida de tancar la porta, en Croco s’escapa del zoo i, al bell mig de la ciutat, recuperarà el protagonisme. Només els sentiments per un vell amic el faran tornar a casa seva, al zoològic.
Edicions de l’Albí ens presenta el segon treball conjunt d’aquestes autores. Si amb En Pau van quedar finalistes del II Premi Parcir, amb En Croco se’n va a passejar han guanyat la tercera edició del mateix. Pel que fa al text, com en l’anterior ocasió, cal destacar la senzillesa. La veu narradora ens explica la història en present i amb frases curtes i expressives que es veuen complementades per les il·lustracions, que surten guanyant amb aquest format, considerablement més gran que el de En Pau.
En definitiva, un àlbum entretingut, ideal per compartir amb els més menuts, sobre tot si ja han visitat el zoològic!
(Sfer)
El senyor Ferran
=====
Títol: El senyor Ferran
Autor: Agnes Guldemont
Il·lustrador: Carll Cneut
Edició: Mèxic: FCE, 2005
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:
RESSENYA
=========
Després de molt temps sense res de l’il·lustrador Carll Cneut, ara ens arriben de cop Greta La loca, Hadabruja, Monstruo no me comas…
Més que d’un àlbum hauríem de parlar d’un llibre il·lustrat, amb un text força llarg que s’intercala amb les estranyes, enigmàtiques, angoixants i sempre suggerents il·lustracions de Cneut.
El text explica la història d’un home, el senyor Ferran, que un dia es desperta amb la sensació d’haver perdut alguna cosa important. No és res material, però sí alguna cosa profunda. A mesura que llegim, el text ens obliga a aturar-nos a cada paraula, a assavorir-ne el significat, a pensar-ne i a sentir-ne les sensacions. Al final el què sembla haver perdut és la capacitat d’observar, de moure’s amb calma, de llegir el què ens envolta, fixar-se com “el vent bufa a través dels cabells i se li fica a les mànigues. Com la llum brilla de manera diferent sobre l’aigua, si mirem des del turó”…
És una sensació difícil d’explicar però ja sigui per la tipografia o per les imatges, o per la sintàxis del text, és un llibre que cada vegada t’obliga a llegir més a poc a poc i acabes tenint la sensació que estàs experimentant el mateix que el senyor Ferran i que finalment has trobat aquella calma que és el què havia perdut.
De totes maneres té moltes lectures, algú deia que ho havia identificat amb l’alzheimer…(Glòria Gorchs)
Una bebida para dos
=====
Títol: Una bebida para dos (Col. Vampiros Chupatintas)
Autor: Eric Sanvoisin
Il·lustrador: Martin Matje
Edició: Madrid: Edelvives, 2005
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
Segon volum de la col·lecció, després de Los bebedores de tinta, amb el que s’engegava aquesta saga de vampirs xuclatintes.
Així com el primer em va agradar molt per la idea orginal d’aquest vampir que en comptes de sang viu de la tinta dels llibres –gràcies a una palleta—he de dir que aquest segon és una mica més fluixet.
El Daniel, que va ser mossegat en el primer llibre vol mossegar una nena de la classe per tenir algú amb qui compartir el seu secret.
Però bé, tot i ja no ens ha sorprès la idea dels xupatintes i que ja no es destaca tan el joc literari de viure dels llibres i alhora deborar-ne les paraules/alimentar-se amb la lectura, crec que continua sent una bona sèrie per a lectors poc avesats a llegir, que volen aventures i certa intriga, però amb nivells de dificultat poc elevats.
Just aquest mes de novembre s’han traduït al català els quatre títols, a Baula. Que bé!
(Glòria Gorchs)
I si tu visquessis allí...
=====
Títol: I si tu visquessis allí...
Autor: Stéphanie Ledu
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Combel, 2005
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: -
RESSENYA
=========
El llibre, d’estètica i estil molt francès, s’estructura en 12 dobles pàgines dedicades cada una a un paisatge, a un estil de vida, a un indret del món: la selva, el desert, la sabana, l’estepa, la muntanya, una illa del pacífic…
Un infant de cada lloc explica en un petit paràgraf de poc menys de deu ratlles com és la seva vida.
L’objectiu del llibre és donar als infants, amb tan sols un cop d’ull, de com viuen altres nens i nenes. Això ho aconsegueix perfectament la il·lustració perquè al tenir el format gran i a sang dóna com a resultat un gran decorat de cada paisatge.
La gràcia, a més a més, és que cada doble pàgina, és a dir, cada indret del món, la firma un il·lustrador diferent, costum extesa en la producció francesa i que en canvi no s’estila a casa nostra. I és una llàstima perquè al cap i a la fi, el llibre té un valor afegit: es converteix en un petit catàleg d’il·lustrador.(Glòria Gorchs)