El secreto del fuego

FITXA
=====
Títol: El secreto del fuego
Autor: Henning Mankell
Il·lustrador: -
Edició: Siruela
Edat: 12 anys
Temàtica: la lluita per sobreviure unes experiències
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Amb un lleguatge senzill i impactant l’autor relata l’experiència de la Sophia, una noia de Mozambique que comparteix el destí de molts nens africans. Uns rebels maten al seu pare. La mare fuig amb els seus tres fills. Quan per fi troben un lloc on quedar-se, la Sophia trepitja una mina antipersonal que la deixa sense cames i mata la seva germana.

La seva força de voluntad, l’ajuda de vàries persones i la seva creença en el poder del foc fan que la Sophia superi el seu destí. Amb tretze anys ja té un ofici i una màquina de cosir que li donaran la possibilitat de ser independent.

Es tracta d’un llibre conmovedor i emocionant que ens apropa aquest continent i la seva gent: per un costat l’extrema pobresa, la violència de les seves guerres civils i les conseqüències, per l’altre també la solidaritat entre la gent i la seva visió sobre la vida i la mort.

Mi amigo Juan

FITXA
=====
Títol: Mi amigo Juan
Autor: Kitty Crowther
Il·lustrador: Kitty Crowther
Edició: Corimbo
Edat: 0 a 6 anys
Temàtica: l'amistat i la diferència
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Un corb curiós coneix en una de les seves excursions una gavina. De seguida es fan amics, però les altres gavines no accepten l’estrany ocell. Així els dos amics viuen separats dels altres. S’ho passen la mar de bé, sobretot a partir del moment quan el corb comença a llegir contes a la gavina, que utilitzava els llibres per fer foc. Gràcies a la seva capacitat les altres gavines coneixen un munt d’històries i , per fi, accepten el corb.

Un conte simpàtic amb un missatge clar i políticament molt correcte ( fins i tot massa) i unes il·lustracions molt curades amb petits detalls, un traç que recorda un mica els còmics i que capta molt bé els moviments, les postures i les expressions dels sentiments de tots aquest ocells.

Inventando números

FITXA
=====
Títol: Inventando números
Autor: Gianni Rodari
Il·lustrador: Alessandro Sanna
Edició: Kalandraka Ediciones Andalucía, 2007
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: Imaginació
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Els protagonistes d’aquesta història no tenen nom. Tampoc sabem res d’ells que no sigui que estan parlant per telèfon i es troben una mica avorrits. Tan avorrits que comencen a inventar números. Alguna vegada heu tractat d’imaginar-vos un número nou? Proveu, tracteu de trobar un número que encara no es faci servir o una mida per utilitzar en lloc de les mides que tothom coneix. És difícil, oi? Doncs això que és difícil per tothom, per en Gianni Rodari és tan fàcil com bufar i fer ampolles.

Estem al davant d’una altra mostra del bon fer del senyor Rodari, acompanyat aquesta vegada per les il·lustracions d’Alessandro Sanna. Unes il·lustracions que criden molt l’atenció, ja que, si d’un primer cop d’ull les trobeu faltes de gràcia, tracteu d’identificar quin número estan representant, és llavors quan us adonareu de com és de divertit trobar, amagades a les imatges, les xifres que els protagonistes s’estan inventant.

Aquest llibre encisarà als més petits de la casa, encara que necessitaran l’ajuda dels més grans per poder llegir amb facilitat la tipografia escollida.

¿Nada?

FITXA
=====
Títol: ¿Nada?
Autor: Patrick McDonnell
Il·lustrador: Patrick McDonnell
Edició: RBA Libros, 2007
Edat: A partir de 6 anys
Temàtica: Sentiments - Amistat
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Què li podem regalar a un amic que ja té de tot?

Aquest és el problema amb el qual es troba Morro quan vol fer-li un regal al seu amic Conde. Però si tenim prou enginy, sempre podrem trobar solució a les nostres preguntes, encara que les respostes siguin tan originals com les del Morro.

Potser ja coneixíeu d’abans als protagonistes d’aquest conte, ja que són els mateixos que ens fan riure tant a les tires de còmic Mutts. I podem dir que aquesta petita història mereixia, per mèrits propis, sortir del seu àmbit natural del Mutts, ja que les il·lustracions es creixen molt al format llibre i la pausa que hem de fer a l’hora de passar pàgines li dona un ritme perfecte a la història. Molt millor que si l’haguéssim de gaudir d’una sola ullada en una tira.

En definitiva, un llibre fantàstic sobre l’amistat, per a compartir amb els que estimem.

Les balenes desorientades

FITXA
=====
Títol: Emi i Max: les balenes desorientades
Autor: Gemma Lienas
Il·lustrador: Javier Carbajo
Edició: La Galera, 2007
Edat: A partir de 10 anys
Temàtica: Aventures
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
=========
L’Emi està a punt de començar les vacances de setmana santa i no té res a fer que podrir-se de fàstic a casa. Però tot canvia quan arriba el seu amic Max. Els seus pares han hagut de marxar i després de demanar-los permís, han quedat que es quedaria a passar les vacances amb la seva amiga. Però no seran unes vacances qualsevol, ja que hauran d’acompanyar a la mare de l’Emi a fer un reportatge periodístic a Mèxic. Allà trobaran nous amics, aprendran moltes coses sobre les balenes i, fins i tot, se les hauran de tenir amb una banda de mafiosos de nivell internacional.

Aquest és el primer llibre que inicia una sèrie on es barrejaran aventures i coneixements. Al llarg de tota la història, acompanyem a l’Emi i el Max en el seu recorregut per mig món i al mateix temps descobrirem per què quan aquí és de dia a l’altre punt del planeta és de nit, com viuen les balenes, o com funcionen els camps magnètics de la terra. A més, també podrem trobar instruccions per fabricar-nos la nostra pròpia brúixola, tests per comprovar els nostres coneixements, enllaços web on aprendre més coses, i un carnet acreditatiu de que hem passat una aventura amb l’Emi i el Max.

En definitiva, un bona història on l’únic punt feble són alguns petits forats argumentals, propis d’un llibre fet per encàrrec.

El lleó de la biblioteca

FITXA
=====
Títol: El lleó de la biblioteca
Autor: Michelle Knudsen
Il·lustrador: Kevin Hawkes
Edició: Barcelona: Ekaré, 2007
Edat: de 0 a 6 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Us imagineu un lleó passejant per la biblioteca? Treient la pols dels llibres amb la cua, ajudant la directora a llepar els sobres de les reclamacions de préstec, fent de coixí per als nens a l’hora del conte. No? Per què no, si el lleó compleix totes les normes? No crida, no fa soroll quan camina, no corre... És l’animal perfecte per una biblioteca! I aquesta és la història perfecta perquè els infants (o potser, més aviat, els que hi treballem, a la biblioteca?) entenguin que és important seguir les normes, però també que, si està justificat, les normes poden trencar-se.

Una història IDEAL per explicar (a la biblioteca, per suposat, però també a casa o a l’escola). Amb il·lustracions de gran format i d’estil clàssic i un llenguatge clar i planer que busca transmetre el missatge d’aquest àlbum: fins i tot a la biblioteca hi pot haver una raó de pes per no seguir les normes.

Chispas y cascabeles

FITXA
=====
Títol: Chispas y cascabeles: Un libro sobre las palabras
Autor: Ann Rand
Il·lustrador: Paul Rand
Edició: Barbara Fiore Editora, 2006
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Llenguatge
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
En 1997 murió Paul Rand que, como se explica al final de esta edición de “Chispas y cascabeles”, “ha sido uno de los diseñadores gráficos más invluyentes y revolucionarios del siglo XX”. Junto a su mujer, Ann Rand, escribieron e ilustraron cuatro libros infantiles. Barbara Fiore recupera ahora dos de estos títulos, “El pequeño 1” y este “Chispas y cascabeles”, algo más que un libro sobre las palabras.

El texto y las ilustraciones de este álbum son una respuesta, o más bien, múltiples respuestas, a la pregunta que abre el libro: “¿Qué son las palabras?”. Así, con pequeñas estrofas rimadas en cada una de las páginas, Paul Rand a través de sus ilustraciones (usando colores muy básicos, reduciendo las imágenes a su más sencilla estructura, trabajando con las similitudes entre las formas, con la tipografía y con el collage) y Ann Rand a través del vocabulario (sonoro, musical, sencillo pero al mismo tiempo poético), nos explican como las palabras pueden designar cosas, animales o personas, nos sirven para recordar, para expresar lo que nos gusta, para pedir, para aprender, para explicar lo que hacemos o para ser educados. Pero las palabras no son solo significados, no son solo el contenido: también son el continente. Así, las palabras pueden ser largas o cortas, pueden sonar igual aquello que representan, pueden ser claras u oscuras, e incluso pueden escribirse igual pero cambiar de significado según cómo se digan.

Un libro que transmite en cada página la magia del lenguaje y que a pesar de sus años (apareció en 1957) sigue tan vigente como el primer día.

La caligrafía secreta

FITXA
=====
Títol: La caligrafía secreta
Autor: César Mallorquí
Il·lustrador: -
Edició: Madrid: SM (Gran Angular), 2007
Edat: a partir de 12 años
Temàtica: -
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
La caligrafía secreta es muchas cosas al mismo tiempo: es una novela de misterio e intriga, una novela histórica, una novela políciaca, casi de detectives, una historia de aventuras... Vamos, una mezcla de elementos pensada para hacer pasar un buen rato a todo aquel que se acerque a esta última creación de César Mallorquí.

Esta vez, el autor nos traslada al año de la Revolución francesa, 1789. El narrador, Diego Atienza, es un joven que trabaja en un taller de Madrid para el maestro calígrafo Lázaro Aguirre. Junto a él también trabajan la sobrina de don Lázaro, Mariana (una joven de carácter fuerte e independiente), y su cochero/guardaespaldas/matón, Tértulo (encargado de aportar a la historia, aparte de sus habilidades físicas, un humor negro y bastante sarcástico).

En el prólogo, el narrador explica que se dispone a abrir un libro y hace una advertencia al lector: “no mires ese libro, mantente alejado de él, pues es lo más asombroso y terrible que jamás ha existido sobre la faz de la Tierra.” Tan solo unos párrafos más adelante, Diego explica que se dispone a poner por escrito la “insólita aventura” que le llevó hasta ese libro, aventura que llevará a los protagonistas de la historia a París el verano en el que estalló la revolución francesa para averiguar qué se esconde detrás de una misteriosa carta, un manuscrito y varios asesinatos.

En definitiva, una historia que mantendrá a los lectores pendientes de varios hilos hasta el final: el misterioso manuscrito y su paradero, las revueltas en las calles de París y las investigaciones de los cuatro protagonistas, que llevarán al desenlace de la historia.

Cabe destacar que esta edición incluye “material extra” al final del libro: una autobiografía del autor, una entrevista, las influencias de la novela (musicales, literarias y artísticas), y sugerencias para seguir disfrutando de la historia en Internet.

De petit cada any és un dit

FITXA
=====
Títol: De petit cada any és un dit
Autor: Montse Ganges
Il·lustrador: Imapla
Edició: Thule
Edat: de 3 a 6 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
El protagonista d'aquest conte no pot dormir, la senyora Son no apareix per culpa dels seus dits, el polze i el petit, que es barallen per ser els protagonistes. I és que el protagonista d'aquest conte l'endemà compleix quatre anys i per tant un dels dos es quedarà sense celebrar-lo. Porten un any inseparables, fent-se abraçades cada vegada que li preguntaven quants anys tenia, però ara això s’ha acabat i un dels dos passarà a formar part del grup de dits dels seus anys metre l'altre es quedarà ajupit, tot sol.

La història és molt divertida, les il·lustracions potser una mica simples.

Imagina tot un món d'animals

FITXA
=====
Títol: Imagina tot un món d'animals
Autor: Alison Lester
Il·lustrador: Alison Lester
Edició: Molino
Edat: a partir de 2 anys
Temàtica:
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Imagina que fóssim ben endins de la selva, al pol, al camp, o en un paratge prehistòric, imagina que fóssim en un safari, a Austràlia, o al fons del mar... Ara imagina tots els animals que trobaries en cada un d'aquests indrets.

Pàgina rere pàgina entraràs a cada un d'aquests llocs i podràs buscar tot un món d'animals.

Ideal per estimular l'observació i l’aprenentatge de nou vocabulari amb els més petits, alhora que podem passar una bona estona amb els més grans intentant localitzar tots els animals que ens proposa l'autora. Al final hi ha quadres amb les solucions.

Aprèn l'abecedari amb endevinalles

FITXA
=====
Títol: Aprèn l'abecedari amb endevinalles
Autor: Olga Xirinachs
Il·lustrador: Juan Manuel Moreno
Edició: Beascoa
Edat: A partir de 4 anys
Temàtica: Endevinalles
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Amb cada una de les lletres de l'abecedari aquest llibre ens proposa una endevinalla, i al passar pàgina, a més de la solució els nens i nenes podran passar una bona estona cercant un seguit d'objectes i animals que comencen per aquesta lletra.

Molt adient per estimular l'observació i l’aprenentatge de vocabulari.

Sóc la supermosca!

FITXA
=====
Títol: Sóc la supermosca!
Autor: Tedd Arnold
Il·lustrador: Tedd Arnold
Edició: Barcelona: Random House Mondadori (Beascoa), febrer de 2007
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Aquesta és la història de la trobada entre en Gus, un nen que necessita un animal pel concurs de mascotes de l’escola, i una mosca, a qui en Gus li posarà per nom “Supermosca” per fer honor a les seves habilitats, gràcies a les quals tots dos guanyaran el concurs a la mascota més llesta de l’escola.

Darrera de la portada tornassolada d’aquest llibre, s’amaga doncs una història ben senzilla. Tot i que sembli un llibre amb un format adreçat no a primers lectors, sinó a nens una mica més avesats en la lectura, la veritat és que ens trobem davant d’un àlbum d’alguna manera “camuflat” que pot ser adient per aquells petits lectors que, tot i que ja han passat l’edat dels primers llibres de lectura, encara no són prou madurs per enfrontar-se amb històries més llargues.

És una història d’humor, amb uns dibuixos caricaturitzats que els infants trobaran molt divertits, i un llenguatge molt senzill: està escrit en present i fa servir frases simples (“Una mosca vola”; “Un nen surt de casa”), cosa que farà que els nens s’atreveixin a fer front a la lectura tot sols.

A més, si els infants es queden amb ganes de més, ja poden trobar a les llibreries la segona entrega de les aventures de la Supermosca, “La Supermosca a l’escola”.

Oups

FITXA
=====
Títol: Oups (el mensajero del Planeta del Corazón)
Autor: Kurt Hörtenhuber
Il·lustrador: Conny Wolf
Edició: Buenos Aires: V & R, 2006
Edat: a partir dels 10 anys
Temàtica:
Puntuació: 2 de 4

RESSENYA
=========
Oups (el mensajero del Planeta del Corazón)” se autoproclama como “El Principito del siglo XXI”. Pero solo hay que leer el primer párrafo de “Oups” para ver que lo separa un abismo de la obra más reconocida de Saint-Exupéry.

Oups vivía en una lejana galaxia y, desde allí, observaba con su telescopio a los habitantes de la Tierra. Una y otra vez, siempre que miraba hacia el Planeta Azul, Oups se entristecía. Veía que el dolor y la insatisfacción se extendían en círculos cada vez más amplios.”

Tras una breve presentación, Oups decide viajar a la tierra para llevar a los hombres “el Amor y la Alegría” y hacerlos felices. A partir de ese momento, siguen las peripecias de este personaje en nuestro planeta, narradas en breves textos que van acompañados de una ilustración y de una “máxima” o consejo, como por ejemplo “Disfruta de las cosas pequeñas... Encontrarás muchas más razones para ser feliz” o “Busca también la satisfacción de hacer lo correcto por los otros, en lugar de perseguir únicamente tu propio éxito.”

Nos encontramos, pues, ante un libro cercano a los manuales denominados de “autoayuda”, donde la historia de ficción sirve simplemente de marco para encuadrar los consejos para llevar una vida más alegre y menos egoísta. Un libro que probablemente puedan entender los niños a partir de una cierta edad, pero que va evidentemente dirigido a un público adulto.

Mientras tanto, una aventura

FITXA
=====
Títol: Mientras tanto, una aventura
Autor: Roddy Doyle
Il·lustrador: Brian Ajhar
Edició: Barcelona: RBA Libros (Serres), febrero de 2007
Edat: de 10 a 12 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Una niña que solo dice “¿Quién eres?” y otra que solo dice “Pilas incluídas”, un padre que decide convertirse en inventor chiflado, una confabulación de las babosas para adueñarse del mundo, una madre llamada Billie Jean Fleetwood-Mack, ganadora de los récords guinness más disparatados, un perro especializado en la venta por teléfono, y, por si no había suficiente, un escritor al que no le dejan ni tomarse un café, y un lector que se entromete en el texto para avisar al escritor de que lo que está escribiendo es un “rollo”.

No podía ser otra cosa que una nueva novela de Roddy Doyle. Los que hayan leído “La venganza de los mofetas” sabrán a qué me refiero. Una historia donde lo que menos cuenta es la historia (en este caso, el episodio central es el rescate de Míster Mack, padre de familia, que ha sido encarcelado – por equivocación, por supuesto), y lo que más las decenas de gags y guiños al lector que pueblan el texto. Desde los “apartes” del narrador para explicar algunos datos, hasta las referencias a la cultura popular, tanto irlandesa como internacional, pasando por los capítulos patrocinados, las advertencias a lectores y progenitores de los lectores, y la moraleja final, incluída en un capítulo titulado “¡Oh, no, la moraleja!”.

En definitiva, 175 sorprendentes páginas recomendables para lectores que quieren dar un paso más allá de las narraciones clásicas. No les dejará indiferente.