FITXA
=====
Títol: La verdad del elefante
Autor: Baltscheit, Martin
Il•lustrador: Mett, Christoph
Edició: Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2009
Edat: 8 anys
Temàtica: la importància de no conèixer la realitat parcialment, prudència vers la realitat, coneixement de la realitat mitjançant els sentits...
RESSENYA (I)
============
Sinopsis: és la història de cinc científics cecs que, junts acostumen a prendre tranquil•lament el sol. Un dia una cosa s’interposa entre ells i el sol…què serà aquesta cosa tan enorme que no els deixa prendre el sol?...Tots aporten les seves idees, però cap d’ells trobará l’explicació real perquè la realitat és enorme i ells només poden sentir una part del conjunt. Al final, i de la manera més senzilla, els nostres cientìfics descobriran la veritat.
L'antiga faula de l'elefant palpat individualment per un gup de cecs fins acordar entre tots de què es tracta sembla una història amb gran atractiu per a ser explicada en imatges, i és la base d’aquest llibre. A diferència de la història tradicional, les seves esbojarrades hipòtesis no aconsegueixen descobrir-ho, ni tan sols quan el director d'un circ els pregunta si han vist un elefant. Aquí, doncs, qui accedeix a tota la informació és el lector.
Els autors d’aquesta filosòfica història són els alemanys Christoph Mett y Martín Baltscheit, aquest darrer, és l’autor, d’entre d’altres, dels genials “El león que no sabía escribir” i “Yo voto por mi” els dos publicats per la mateixa editorial.
(Carme López)
RESSENYA (II)
============
Cinco científicos descansan al sol después de haber trabajado mucho en cuestiones importantísimas, pero ay, que se les interpone algo que les da sombra. ¿Qué será?, se preguntan, ya que como son ciegos, no lo ven.
Cada uno hila su propia teoría y la expone como cierta a los demás sin tener en cuenta lo que piensan los otros hasta que de la manera más simple los científicos descubrirán la verdad.
El planteamiento de La verdad del elefante recuerda al clásico Siete ratones ciegos siendo el objeto misterioso el mismo, un elefante. La diferencia a mi parecer radica en que el cuento de Ed Young es una historia de descubrimiento donde cada opinión da paso al conjunto, mientras que en el libro de Martin Baltscheit la moraleja reside en la parodia y la crítica a las verdades absolutas a través de la literatura infantil.
(Iris González)
No hay comentarios:
Publicar un comentario