La isla del poeta

FITXA
=====
Títol: La isla del poeta
Autor: Jordi Sierra i Fabra
Il•lustrador: -
Edició: Madrid: Siruela, 2009
Edat: a partir de 12 años
Temàtica: -


RESSENYA
=========
El último Sierra i Fabra que había leído fue su Kafka y la muñeca viajera, y me gustó mucho. En cambio, esta novela tiene algo que no me ha llegado, y no sé muy bien identificarlo. Creo que tiene que ver con la protagonista, Isa, una chica española de 19 años que viaja hasta una isla en la costa de Colombia en la que vive, retirado del mundo, el poeta que despertó en ella el amor por la poesía y que, en sus propias palabras, le salvó la vida, pues lo descubrió justo antes de someterse a una grave operación cuyos resultados fueron poco más que milagrosos. Isa no habla en primera persona en la novela, lo hace un narrador por ella, y hay un vacío entre la voz del narrador e Isa como personaje que no debería de estar ahí.
La novela transcurre entre la tarde en que Isa llega la isla y la mañana siguiente, cuando se marcha, después de haber pasado la noche en la cabaña de Isaac Estruch, el “poeta maldito” que tras conseguir la fama y la gloria con la publicación de tres libros desapareció para el mundo, se retiró y dejó de publicar. Isa va hasta allí para conocerlo, para hablar con él, para preguntarle por qué dejó de escribir, para hablarle de lo importante que es él para ella, para pedirle que sea su maestro... llega con las ideas muy claras de lo que quiere, pero querer no siempre es poder, y los acontecimientos se desarrollarán de manera diferente a como ella lo espera.

“Si quieres ser poeta, escribe, nada más. Escribe sin parar, vacíate, rómpete, vive, siente, pero sobre todo mira al mundo cara a cara, explórate a ti misma, sumérgete hasta las orejas en todo. Arráncate la vida con cada verso.”
Si hubiera leído este libro con quince años, cuando yo también era, a mi manera, como Isa, hubiera hecho de él uno de mis libros de cabecera. Pero leído ahora, con los años, lo encuentro pretencioso. Es lo que tiene Sierra i Fabra, ¿no? Los adultos nos preguntamos por qué gustará tanto a los adolescentes...

Una nube en mi cama

FITXA
=====
Títol: Una nube en mi cama
Autor: Heinz Janisch
Il•lustrador: Isabel Pin
Edició: Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2008
Edat: a partir de 5 años
Temàtica:


RESSENYA
=========
Heinz Janisch es, en el fondo, un poeta. Lo que pasa es que la poesía no siempre toma la forma de versos y rimas. A veces se nos presenta en lugares inesperados como son los álbumes infantiles. Solo así se explica que de la pluma de Janisch hayan salido libros como Mejillas rojas o El pañuelo de mi abuela. Ahora vuelve a regalarnos parte de su imaginación en este álbum titulado Una nube en mi cama, que se abre con dos ilustraciones mudas en las que vemos a una niña y a un niño volviendo del colegio y disponiéndose a pasar la tarde hablando e imaginando encaramados a un árbol.
El diálogo se repite con el mismo esquema página tras página.
Ella explica algo que ha sucedido hoy (“Hoy encontré una nube en mi cama”, “Hoy goteó la Vía Láctea”, “Hoy me he sentado con un gorila en un árbol”), y tras la pertinente pregunta de su compañero (“¿Y tú qué hiciste?”, “¿Dónde?”, “¿Qué habéis hecho?”), ella responde (“Me acosté a su lado”, “En mi abierta boca”, “Deberes”). Cuando el álbum termina, se disponen a intercambiar papeles, y será ella la que escuchará las historias que él le cuente.
No es solo en las asociaciones imposibles, las preguntas inesperadas, o las respuestas, siempre sorprendentes, sino en una combinación de los tres elementos, donde radica la poesía, el humor, la imaginación y, en definitiva, la gracia del libro.
Bueno... en la combinación de esos tres elementos MÁS las ilustraciones de Isabel Pin, por supuesto, que juegan más a esconder que a mostrar, a insinuar y a dejarnos imaginar.

101 aventuras de la lectura

FITXA
=====
Títol: 101 aventuras de la lectura
Autor: VV.AA.
Il•lustrador: VV.II.
Edició: Artes de México – IBBY México, 2007
Edat: a partir de 12
Temàtica: lectura


RESSENYA
=========
Nos ocupa un libro poco usual en este espacio dedicado a la LIJ, pero que bien merece que hablemos de él, pues estoy segura de que muchos de vosotros, lectores, desconocéis de su existencia pero saldréis a buscarlo a vuestras bibliotecas o librerías más cercanas para poder disfrutarlo.

Se trata de un volumen editado conjuntamente por Artes de México e IBBY México que recoge, como indica el título, 101 opiniones, citas, máximas, fragmentos (desde una línea hasta un párrafo), de autores clásicos y contemporáneos, sobre el acto de la lectura, en múltiples facetas (tantas, de hecho, como citas componen este bello volumen). Cada uno de los textos ocupa una página y viene acompañado de una ilustración (los ilustradores del volumen son María Figueroa, Valeria Gallo, Juan Gedovius, Mauricio Gómez Morín, Carmina Hernández, Quetzal León, Alejandro Magallanes, Manuel Marín, Manuel Monroy y Carlos Pellicer). Además, acompaña

Reproducimos a continuación la presentación del libro que firman Bruno Newman y Alberto Ruy Sánchez, ya que explica mejor de lo que yo ahora podría, el contenido y la intención de la obra.


“Este libro reúne la selección de 101 frases agudas, sensuals y profundas, muchas veces osadas y traviesas que el acto de leer ha despertado en autores muy diversos. Son citas a su vez citables que nos emocionan, nos hacen pensar e incluso pueden ayudarnos a vivir. Es un proyecto conjunto entre Artes de México e IBBY México, con la finalidad de incentivar la lectura y la reflexión sobre ella. Y con la idea de que IBBY México, la Asociación Mexicana para el Fomento del Libro Infantil y Juvenil, A.C., se beneficie de su venta. Durante varias sesiones, un equipo de lectores formado por Maye Castro, Azucena Galindo, Gabriela Olmos, Margarita de Orellana, Norma Romero y Luis Téllez, integrado como un gozoso taller de lectura sobre la lectura, compartimos y discutimos en voz alta nuestras experiencias para llegar a las 101 elegidas. Se organizaron en diez temas amplios y, para multiplicar el placer de la experiencia, se invitó a diez de los mejores ilustradors de libros que hay en México para que cada uno se encargara de un tema. Una nueva tipografía, llamada Lectura, diseñada especialmente por Leonardo Vázquez, se estrena en estas páginas. Una lúcida introducción de Alberto Manguel, el gran historiador de la lectura, abre la edición. Buscamos un libro de la más alta calidad en forma y contenido que pueda ser orgullo y placer de quien lo tenga y recomiende o regale. Uno de esos libros que ayudan a darle sentido a la vida, a ejercer el placer de comprender mejor lo que hacemos o podemos hacer.”
Doy fe de que han conseguido lo que buscaban.

Y para terminar, les dejo con una de las 101 frases seleccionadas, que me ha parecido especialmente pertinente:

“Nunca es demasiado temprano para compartir un libro con los niños. Si aguardamos a que sepan leer para hacerlo, es como si esperáramos a que él supiera hablar para hablarle.” Penélope Leach.

El secreto de la garganta del ruiseñor

FITXA
=====
Títol: El secreto de la garganta del ruiseñor
Autor: Peter Verhelst
Il·lustrador: Carll Cneut
Edició: Barbara Fiore, 2009
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Una edició de luxe basada en el conte d’El rossinyol de H.C. Andersen. De fet és una redimensió elegant i extraordinària del conte del petit ocell que és portat a cantar davant de l’Emperador de la Xina per complaure el seu desig de bellesa. L’essència és el text d’Andersen encara que Verhelst hi afegeix descripcions, allarga alguns passatges i dóna més força a alguns personatges com el jardiner que dissenya el jardí imperial o la jove nena que li parla del rossinyol.
El resultat és un llibre il•lustrat editat amb un gust exquisit, on anem trobant al llarg de les 61 pàgines que el composen les imatges de Carll Cneut, un autor que mai ens deixa indiferents. A banda de les imatges centrades en personatges de l’entorn de l’Emperador - molt riques pel què fa al vestuari -, destaquen totes les visions del jardí imperial, il•lustrades amb tons verds, blaus i grocs, plenes de misteri i de gran bellesa.
Un llibre doncs per explicar a petits però també per a regalar a qualsevol adult que estimi els llibres.

Emily the Strange. Els dies perduts

FITXA
=====
Títol: Emily the Strange. Els dies perduts
Autor: Rob Reger i Jessica Gruner
Il·lustrador: Rob Reger i Buzz Parker
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2009
Edat: a partir de 9/10 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Heus aquí un personatge que va néixer en unes calcomanies, després va passar a les samarretes i bolsos de moda alternativa d’estètica gòtica, més tard a les pàgines d’un còmic i després a un llibre (o el què sembla que serà una sèrie de moment de quatre volums). Estèticament és un personatge suggerent que ben segur tindrà el seu públic però literàriament el llibre m’ha semblat fluix, avorrit i totalment prescindible. Per això he de dir que el meu comentari és parcial perquè no he acabat el llibre.
Emily és una nena d’uns tretze anys que té amnèsia i apareix en un estrany i petit poble anomenat Blackrock. Viu en una caixa de cartró al mig del carrer i troba feina en un bar que es diu Masmorra. La sensació és que tot el llibre s’esforça per mostrar uns personatges fora del normal, estranys, i una Emily que fa coses fora de la llei... però tot sona molt poc creïble. A mi no m’ha atrapat gens, caldrà veure ara el públic jove.
En aquest enllaç podreu veure el seu origen i tot el que fa referència als seus creadors, pel•lícules futures, etc. Només dir-vos que el seu creador va dibuixar l’Emily com a imatge d’ una línia de roba per patrocinar el seu equip de patinadors...

Ratas

FITXA
=====
Títol: Ratas
Autor: Gottfried Benn
Il·lustrador: Wolf Erlbruch
Edició: Barbara Fiore, 2009
Edat: a partir de 15
Temàtica: Poema
Puntuació: ¿?

RESSENYA
=========
Wolf Erlbruch no només ha escrit i il•lustrat alguns dels millors àlbums que recordem dels darrers anys, sinó que s’ha dedicat a recuperar alguns textos d’autors clàssics per presentar-ne la seva versió il•lustrada. Va ser el cas d’ El nuevo libro del abecedario de Kart Philipp Moritz (1756) editat també per Barbara Fiore. I és el cas de Ratas, on Erlbruch il•lustra el poema de Gottfried Benn, “Hermosa Juventud”.
Llegeixo a l’editorial aquesta petita presentació del poeta:
Mansfeld/Westprignitz (hoy Putlitz/Brandenburgo) 1886 ,Berlín, 1956.
Médico y poeta. Sus primeras obras se encuadran en la corriente expresionista de principios del siglo pasado. Cultivó una poesía sarcástica y melancólica, encumbrando la forma estética como la única salvación posible frente al nihilismo y a la pérdida de valores de su tiempo.”
Us afegeixo aquesta informació perquè potser cal conèixer a fons el poema, en quin moment va ser escrit, què representa, per entendre finalment el llibre que ens presenta avui il•lustrat Erlbruch.
És un llibre difícil, d’un clar valor estètic, pensat per un públic que el valori com a tal, com a objecte artístic. Però per a mi, una lectora de peu, enamorada de la Talpeta i sobretot del seu llibre La gran qüestió (Kókinos, 2005), Ratas és un llibre difícil de comentar o de recomanar. Se m’escapa...

Ressenyes flash - octubre 2009

Títol: La isla del pequeño monstruo negro-negro
Autor: Davide Cali
Il•lustrador: Philip Giordano.
Edició: Adriana Hidalgo Editora.

El monstre del títol viu en una cova fosca i sense colors, amb un rat-penat com a company. El seu amor per la fotografia el porta a sortir d’excursió, i amb una petita barca visitar altres illes on descobreix que existeixen altres colors. Però totes les illes tenen el seu inconvenient: a la illa verda, es perdrà dins la jungla; a la illa vermella, li agafarà mal de panxa per menjar massa bolets, etc... Al final, tornarà decebut a la seva illa, però serà el rat-penat, el seu company, el qui li farà adonar-se de tot allò que ha après en el seu viatge, i a més haurà portat una porció dels diferents colors per alegrar la seva illa negra i fosca.
És un conte rodó, on la història i les il•lustracions promouen una lectura creativa. En general és un llibre molt suggerent i molt ben editat.

(Marga Montfort)

***

Títol: Ruidos bajo la cama.
Autor: Jean-Marc Mathis
Il•lustrador: Jean-Marc Mathis
Edició: Adriana Hidalgo Editora.
Temàtica: Por

En aquest llibre ens trobem amb la mateixa escena estàtica en totes les planes, on dialoguen els personatges: un nen que es va a dormir, el monstres que s’amaga a sota el seu llit, i l’ombra del pare que apareix al final de la història. El diàleg ens mostra en colors diferents el text de cadascun dels personatges, i part de la gràcia radica en comprovar les diferències entre el que diu el text (per exemple, quan el nen es fa el valent) i el que veiem en les il•lustracions (clarament, està mort de por). El llibre té una estructura circular, i la caracterització dels personatges té molt de l’estil del còmic.

(Marga Montfort)

***

Títol: Les meves històries perdudes.
Autor: Xan López Domínguez
Il•lustrador: Xan López Domínguez
Edició: Libros del zorro rojo

Aquest es tracta d’un llibre molt personal, on es nota que autor i il•lustrador són el mateix. Tant text com il•lustracions ens mostren les “històries perdudes” de l’autor, aquelles idees, personatges o aconteixements fantàstics que l’autor no ha plasmat en cap història, i acaba desitjant que, encara que no les hagi escrit, només pel fet d’haver-les compartit amb nosaltres en aquests breus apunts, hagin servit per despertar la nostra imaginació.
Les il•lustracions són alhora molt detallistes però molt lleugeres (no es veuen recarregades), i dóna molt de joc buscar-hi tot allò a què el text fa referència.

(Marga Montfort)

***

Títol: El señor G
Autor: Gustavo Roldán
Il•lustrador: Gustavo Roldán
Edició: A buen paso

Aquest àlbum de petit format explica la història del senyor G, que viu en un poble silenciós perdut al mig del desert. Un dia decideix fer-hi tornar la música, i per fer-ho planta un arbre. Sembla que no hi estigui relacionat, però veurem com a l’arbre hi venen a viure un munt d’ocells que tornen la música al poble. Es tracta d’una història per tots els públics, amb il•lustracions molt divertides (fa gràcia com s’assemblen els personatges als ocells) i que aprofiten molt bé el format petit de l’àlbum.

(Marga Montfort)

***

Títol: El pequeño tigre rugidor
Autor: Reiner Zimnik
Il•lustrador: Reiner Zimnik
Edició: Kalandraka

Es tracta d’un text que va aparéixer originalment als anys 60 i que té, com a història, un toc de llibre antic (o diguem-ne “clàssic”) que pot agradar més als grans que no pas als petits. Es nota, per exemple, en el fet de que les petites ensenyances o “moralejas” del text hi estiguin expressades literalment, però amb molta gràcia. També les il•lustracions són molt divertides.
La història parla de l’aventura d’un tigre que decideix anar d’excursió a la ciutat però pel camí és segrestat i venut per uns lladres. Al final, un altre animal l’ajudarà a alliberar-se i tornar al seu lloc al bosc.

(Marga Montfort)

***

Títol: Nefelibata en cromos
Autor: Carlos Barral
Il•lustrador: Joe McLaren
Edició: Duomo Ediciones

Héctor Nefelibata és un nen que descobreix que pot enfilar-se als núvols i passejar-se. Un dia arriba a una illa i se li apareix un personatge estrany, una mena de fantasma que mana en aquell país on té tancats tots els colors, i ell els allibera. Tot i que la història no té gaire més secret, contrasta amb al llenguatge en el qual està escrita: molt poètic i d’una gran sonoritat. Això el fa un llibre difícil de classificar.

(Glòria Gorchs)

En Pere sense por

FITXA
=====
Títol: En Pere sense por
Autor: Teresa Duran i Albert Jané
Il·lustrador: Jordi Viladoms
Edició: Barcelona: La Galera, 2009
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: cómic - monstres - por


RESSENYA
=========
Com a introducció al còmic comptavem amb algunes col•leccions com ara “La colla dels fantasmes” de Jacques Duquennoy de Baula, el molt recomanable àlbum de Sathosi Kitamura, Les aventures d’en Maulet, editat per Símbol, o la recent inaugurada col•lecció Mamut, de l’editorial Bang, que presenta còmics per a infants a partir de tres anys.
Però no podem oblidar la tasca que en aquesta direcció ha fet la revista Tatano, deutora sens dubte de l’aposta amb el món de la vinyeta que ha caracteritzat Cavall Fort des dels seus inicis. El llibre d’En Pere Sense Por aplega les històries que aquest personatge ha protagonitzat al Tatano (entre 2005 i 2008), amb guions de Teresa Duran i Albert Jané. Els autors prenen el personatge de la tradició popular i com en la rondalla, el fan viure un munt d’aventures que l’enfronten a fantasmes, bruixes, dimonis i altres éssers fantàstics. Pensant amb els lectors de 4 a 8 anys, Duran i Jané elaboren uns guions molt clars, amb una anècdota que comença i acaba en la mateixa pàgina i que es caracteritza bàsicament per un humor innocent i una gran dòsis d’enginy.
Jordi Viladoms (Sant Vicenç de Castellet, 1967) és l’encarregat d’il•lustrar les històries i ho fa des del 1993, quan el Tatano era encara una separata de la revista Cavall Fort.

El oso y el gato salvaje

FITXA
=====
Títol: El oso y el gato salvaje
Autor: Kazumi Yumoto
Il•lustrador: Komako Sakaï
Edició: Sant Joan Despí: Corimbo, 2009
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Mort


RESSENYA
========
Las impresionistas ilustraciones en blanco y negro de este álbum acompañan a la triste y poética historia del oso que llora la muerte de su mejor amigo, el pájaro. Duro y directo, ni el texto ni la ilustración ahorra dolor al lector; en la primera página leemos “Esa mañana, el oso lloraba. Su amigo el pequeño pájaro estaba muerto.”
Pero el libro no se titula “El oso y el pájaro”, sino “El oso y el gato salvaje”, y es que el mensaje es la necesidad del duelo, pero también la superación del mismo para seguir adelante... No perder la memoria de los seres queridos, pero continuar con la vida.
Uno de esos libros difíciles pero necesarios.

El ratón de Laviana

FITXA
=====
Títol: El ratón de Laviana
Autor: Alfredo Gómez Cerdá
Il•lustrador: Elisa Arguilé
Edició: Boadilla del Monte: SM, 2009 (El barco de vapor serie blanca; 125)
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
De historias con ratones de biblioteca hay ya unas cuantas, y ésta no aporta gran cosa... Un niño que cada tarde lee apasionadamente algunas páginas de un libro en la biblioteca, y cuando llega al final descubre que le faltan unas cuantas páginas, que se ha comido el ratón de la biblioteca. Solo necesita encontrarlo y castigarlo por haberle dejado sin saber cómo termina la historia que tan intrigado lo ha tenido durante días.
Lo mejor de este librito, las ilustraciones de Elisa Arguilé, en las que casi puede seguirse al pie de la letra la historia, prescindiendo del texto, a pesar de la sencillez de las mismas (tanto en los colores como en las formas y los fondos). Una muestra más del talento de esta ilustradora, que ya nos sorprendión en libros como “Mi familia” (autor: Daniel Nesquens) o “El león Kandinga” (autor: Boniface Ofogo).

El país de las pulgas

FITXA
=====
Títol: El país de las pulgas
Autor: Beatrice Alemagna
Il•lustrador: Beatrice Alemagna
Edició: Phaidon, 2009
Edat: de 0 a 6 años
Temàtica: igualtat / diferència


RESSENYA
========
Tierna y simpática fábula sobre la tolerancia con aquellos que son diferentes de nosotros, en la que Alemagna usa sus habilidades “costureras” para, con materiales como fieltro, botones, telas y cintas, construir el país donde viven las pulgas (un viejo colchón), y sus habitantes: un montón de pulgas, todas diferentes entre ellas, y que descubren sus diferencias el día que son invitadas a la fiesta de la pulga más gorda del país. Allá, cada una acusará preguntará a otra, en cadena, sobre la razón de su diferencia. Y finalmente, darán todas con una misma respuesta: no lo saben, nacieron así... y en realidad, ¿qué importa que sean todas diferentes?
El juego de colores y texturas da una gran variedad y expresividad a las pulgas, protagonistas absolutas de esta historia (muchas son las que ocupan, en un primer plano, una gran parte de las ilustraciones de este libro). ¡Pueden dar mucho juego para luego realizar actividades con los niños! (Es como si estuviera viéndolo: ¡un ejército de pulgas de plastelina!)

El pequeño agujero

FITXA
=====
Títol: El pequeño agujero
Autor: Isabel Pin
Il•lustrador: Isabel Pin
Edició: Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2009
Edat: de 0 a 6 anys
Temàtica:


RESSENYA
========
De mayor a menor, un montón de agujeros se esconden en este libro. ¿Cuál es el pequeño agujero que se encuentra al final? Esa sorpresa no la vamos a descubrir, aunque sí diremos que pasamos por agujeros tan famosos como el cráter del volcán, el que se hace en el hielo para poder pescar, el del desagüe o el del queso apestoso. ¡Ninguno de ellos, sino más pequeño todavía! Sólo los más observadores sabrán adivinar qué agujero se esconde en la última lámina de este divertimento de Isabel Pin, que ya nos sorprendió con un libro-juego similar en el que había que descubrir qué animal se escondía detrás de cada pestaña (Un día de lluvia en el zoo).
Como en aquel caso, este pequeño agujero está editado en un formato robusto (hojas de cartón grueso, a prueba de casi todo) y sencillo, alternando las breves frases en las páginas de la izquierda con las ilustraciones, que ocupan toda la página de la derecha (cada una de ellas con su correspondiente agujero en el centro, que va mermando de tamaño a medida que pasamos las páginas).
¡Muy recomendable!

La princesa captiva

FITXA
=====

Títol: La princesa captiva
Autor: Ricardo Alcántara
Il•lustrador: Gusti
Edició: Barcelona: Cromosoma, 2009
Edat: de 10 a 12
Temàtica:


RESSENYA
========
Ja fa dos anys que Cromosoma ens va sorprendre publicant El xaman de la tribu, la història d’una tribu on hi neixen tres nens sense ànima (el Colibrí, el Mico i el Guineu), un dels quals està cridat a convertir-se en xaman. Tancàvem aquell llibre amb el cor dividit, perquè tot i que el nostre personatge preferit, el Colibrí, esdevenia el xaman, la Mel, en canvi, s’havia lligat a l’astut Guineu en una relació que no presagiava res de bo. La Mel és la princesa captiva d’aquesta “continuació” d’aquella història (entre cometes, perquè pot ben bé llegir-se sense haver hagut de llegir primer El xaman de la tribu), i serà ella qui, en aquesta ocasió, haurà de superar les proves que l’esperen per poder desfer-se de les cadenes que la lliguen al Guineu abans que sigui massa tard.
De nou, la parella Alcántara-Gusti han construït una història (les il•lustracions contribueixen molt, especialment en la creació d’ambients i en donar la importància que cal als elements naturals) que respira i batega amb la cultura de les tribus amazòniques de l’Amèrica del Sud, especialment en l’animisme i, per tant, el respecte absolut de l’entorn natural, ja siguin éssers vius o els elements mateixos (aire, terra, foc i aigua) que formen el nostre món.
Una història de superació amb una lectura feminista (“La Mel sentia que la mirada d’en Guineu era una mena de soga que la lligava de mans i peus i que no la deixava fer el que desitjava ni comportar-se com volia. Se sentia tan incòmoda que no sabia cap a on mirar ni com comportar-se per no fer enfurismar el noi. Fes el que fes, a ell mai no li estava bé i s’afanyava a recriminar-la.”), on l’amor vertader i respectuós triomfaran, tot i que sota l’amenaça d’una venjança (potser en una tercera entrega que encara està per arribar?).