Atles de les desigualtats

FITXA
=====
Títol: Atles de les desigualtats
Autor: Stéphanie Lédu
Il·lustrador: Éloide Balandras
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2011
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica: geografia, geografia humana, desigualtats


RESSENYA
=========
Habitualment associem els llibres de coneixement, i més concretament els atles, amb obres enciclopèdiques que ens aporten informació precisa sobre la situació geogràfica d'un país informant sobre la seva situació geogràfica, capital, moneda, població... dades oficials que donen una visió objectiva, limitada i freda de la realitat.

Aquesta obra vol fer una pas més enllà i mostrar el món des d'un nou punt de vista: el de les desigualtats socials. Ho fa proporicionant dades que han de donar pas a una reflexió de l'ús que, una petita part de la població mundial, fem dels recursos naturals, els drets de diferents col•lectius, l'accés a serveis bàsics universals... Vol mostrar la realitat en la que molts països viuen en aquest món globalitzat en el que vivim.

Dades referents a la població, a l'accés als aliments, a l'educació, els drets de la dona, l'ús de l'aigua... presentades de manera atractiva i didàctica a través de gràfics, il•lustracions i imatges molt significatives que poden ser un punt d'inici per a una conversa, debat o reflexió.

Una bona eina per apropar als més petits cap a l'anàlisi i despertar el seu esperit crític. Un bon exemple el trobem en el propi pròleg de l'obra: “En un món ideal tothom podria viure dignament. Hi hauria menjar, feina, casa, servei sanitari, educació i temps de lleure per a tots els éssers humans...”

Donar a conèixer als nostres nens i joves que existeixen realitats, malauradament, molt diferents a les nostres on la gent té poques oportunitats per prosperar, per accedir a serveis bàsics i poder treballar per un futur millor. És una via per apropar-los als “grans problemes” de la humanitat i fer-los conscients que les coses poden canviar si ens ho plantegem seriosament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario