Super Beige

FITXA
=====
Títol: Super Beige
Autor: Samuel Ribeyron
Il·lustrador: Samuel Ribeyron
Edició: Los cuatro azules, 2014
Edat: a partir de 4
Temàtica:


RESSENYA
=========
En què consisteix ser un heroi? En salvar a tothom? I...de què?
Doncs Super Beige està disposat a ser-ho avui mateix sí o sí, preguntant a tot ésser que es trobi si vol ésser salvat.
Ell no és especialment un noi molt forçut i que vesteixi amb colors llampants i cridaners, però vol fer alguna cosa per salvar la humanitat

Divertit àlbum que ens farà reflexionar sobre diferents aspectes com ara l’auto coneixement personal, l’empatia i respecte cap als altres, la diferència, la importància dels petits actes, etc.

Samuel Ribeyron utilitza formes amb volum dintre de fons il•lustrats i amb una tipografia que canvia de mida i estil depenent del que ens diuen les paraules que creen un conjunt tendre i divertit.
Gràcies a la bona voluntat Super Beige aprendrà una bona lliçó a partir de la qual, segurament, emprengui noves aventures...

Genocidio

FITXA
=====
Títol: Genocidio
Autor: Jane Springer
Il·lustrador: -
Edició: Ekaré, 2014
Edat: a partir de 14 años
Temàtica: coneixements


RESSENYA
=========
Este libro de pequeño formato es una excelente lectura para dar a conocer a los jóvenes – y a lectores de todas las edades- el tema del genocidio, reconocido como delito después de la Segunda Guerra Mundial a raíz de la difusión de la política de exterminio de los judíos por parte de los nazis.

Pertenece a la colección Guías punto de partida de la editorial Ekaré que tiene como objetivo informar sobre temas polémicos y de actualidad de forma clara y divulgativa.

La autora, Jane Springer, ha vivido en Mozambique, India y Nepal, países donde trabajó para UNICEF y es consultora en desarrollo internacional.

Está dividido en siete capítulos a partir de los cuales la autora habla además de derechos humanos, colonialismo, crímenes contra la humanidad, desplazamientos forzosos, refugiados, limpieza étnica, el papel de los medios de comunicación y de todos los conceptos relacionados con el genocidio..
Plantea teorías acerca de porqué, cuándo, dónde y cómo estos tienen lugar y tiene en cuenta la situación política, económica y social que envuelven la práctica genocida. También dedica un apartado a sus víctimas y supervivientes y como debería ser la reconciliación y las compensaciones.

Plantea interesantes temas de debate como la posibilidad de ser neutrales ante un genocidio o calificar la desaparición de culturas indígenas de “progreso” y no de genocidio.

Al final del libro hay una cronología de los genocidios a lo lago de la historia y contiene otra mas, muy revelador, en donde intercala los genocidios ocurridos en el mundo con las diferentes respuestas de la comunidad internacional en forma de declaraciones, convenciones, acciones de la Asamblea Nacional de la ONU y otras aplicaciones de los Derechos Humanos.

Muy bien documentado, da voz a estudiosos, investigadores, pensadores o especialistas que han trabajado este tema.

Un libro ameno e intenso que provoca la necesidad de enfrentarnos a este problema de manera directa y abierta, de comprenderlo y no olvidarlo para intentar evitarlo.

Basilisa la Bella y Otros Cuentos populares Rusos

FITXA
=====
Títol: Basilisa la Bella y Otros Cuentos populares Rusos
Autor: A.N. Afanásiev
Il·lustrador: Iván Yákovlevich Bilibin
Edició: El Reino de Cordelia, 2014
Edat: a partir de 7 años
Temàtica: cuentos populares rusos


RESSENYA
=========
El Reino de Cordelia nos trae una cuidada edición en castellano de una selección de cuentos populares rusos. Basada en la edición de 1974 de la editorial Insel Verlag (Francfurt), esta nueva entrega está editada, traducida y prologada por Luis Alberto de Cuenca y recoge una selección de cuentos compilados en su momento por Aleksandr Nikoláievich Afanasiev (1826-1871) e ilustrados por Iván Bilibin (1876-1942).

La colección incluye cuentos como Basilisa la bella, La princesa rana, y El zarevich Iván, el pájaro de fuego y el lobo gris. Algunas historias tienen elementos en común como los personajes o su estructura, sin embargo en conjunto transmiten la riqueza de la tradición oral rusa de la que parten cada una de ellas. Encontramos lobos mágicos, transformaciones en animales, encantamientos, la muerte escondida en la punta de una aguja, una casa montada sobre patas de gallina; y personajes como Baba Yaga y Koschéi el Esqueleto Perpetuo.

La maquetación y el tamaño de letra facilitan la lectura y junto con las ilustraciones de Bilibin hacen de esta colección un espacio perfecto para descubrir o volver a disfrutar los cuentos populares rusos.

12 poemas de Federico García Lorca

FITXA
=====
Títol: 12 poemas de Federico García Lorca
Autor: Federico García Lorca
Il·lustrador: Gabriel Pacheco
Edició: Kalandraka, 2014
Edat: de 0 a 99 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
[Nota de l’autora: em sembla que més que una ressenya, això és una declaració d’amor. Esteu avisats]

Passen els anys i el deute cultural que tenim amb l’editorial Kalandraka cada vegada és més gran.
La seva fundació, ara ja fa uns quants anys, va ser clau per a l’arrencada de l’àlbum il•lustrat de creació en el nostre país. Però sobretot no ens cansarem mai de reivindicar la importància que l’editorial ha tingut recuperant els grans autors universals que signen la història de l’àlbum il•lustrat modern: Maurice Sendak, Leo Lionni, Iela Mari, Arnold Lobel, Tomi Ungerer...
Una editorial que procura que aquests títols claus no es tornin a descatalogar i que a més a més, manté en gran mesura la seva producció en català, malgrat les dificultats econòmiques.
Doncs si tot això no era prou, ara crec que ha arribat el moment d’agrair-li la tasca que està fent en l’àmbit de la poesia, recuperant clàssics i descobrint nous talents, ja sigui a la col•lecció Poesía
o a les col•leccions, del segell Faktoria K de libros, Trece Lunas i Premio Orihuela.
Això, sense oblidar la col•lecció De la cuna a la luna, un exemple a seguir per demostrar que la sensibilitat poètica s’ha de treballar des del bressol.

En concret, però, volíem recomanar 12 poemas de Federico García Lorca, perquè més enllà de la selecció poètica que han fet Manuela Rodríguez i Antonio Rubio, cal destacar l’acurada edició i el treball d’il•lustració de Gabriel Pacheco.
La musicalitat dels versos de Lorca i el seu univers infantil ressonen entre les escenes poètiques i alhora misterioses, intrigants i nostàlgiques de l’il•lustrador mexicà.
No fa pas massa, un tarragoní il•lustre ens va dir que “la sensibilitat poètica no s’ensenya, s’encomana” i jo diria que amb llibres com aquest no hauria de ser difícil que la poesia entrés a les nostres cases.

Llegiu algunes pàgines.

El Gran Xof!

FITXA
=====
Títol: El Gran Xof!
Autor: A. H. Benjamin
Il·lustrador: Jon Lycett-Smith
Edició: Digital Leaf, 2014
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: fantàstica


RESSENYA
=========
El Gran xof! és una història per a somriure. Els animals del bosc s’espanten per la presència d’un enorme bisó que fa tremolar a tots els animals amb les seves corredisses però que no és tan terrible com sembla...

Aquesta història destaca sobretot per les il•lustracions més que la història en si mateixa. Les il•lustracions a tot color de Jon Lycett-Smith en clau de còmic, són les que fan gaudir els més petits d’una història molt senzilla, adequada per a infants a partir de tres anys que ensenya els infants els noms dels animals i que fan. El més destacable del llibre és que inclou un divertit pòster desplegable interior.

Publicada en català per Horus que tradueix els llibres de Digital Leaf. Digital Leaf és una empresa especialitzada en la publicació digital de llibres infantils que es poden descarregar en format app des de la seva web per a dispositius android i apple.

Hilary Westfield: aprendiz de pirata

FITXA
=====
Títol: Hilary Westfield: aprendiz de pirata
Autor: Caroline Carlson
Il·lustrador: Escletxa

Edició: Barcelona: RBA, 2014
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: aventures, màgia


RESSENYA
=========
Tener como padre al máximo responsable de la Armada Real puede ser un auténtico hándicap. Especialmente si sueñas con unirte a los piratas, los máximos enemigos de tu progenitor. Si encima eres una niña, las cosas se complican: por mucha ilusión y capacidad que demuestres, la Liga de Piratas Casi Casi Honorable no va a aceptar tu ingreso en su escuela de piratería simplemente por ser chica. Lo más probable es que deriven tu solicitud a la Escuela de Buenos Modales para Damas Delicadas, que es donde deben ir las niñas de la alta sociedad. Eso es precisamente lo que le sucede a Hilary Westfield, protagonista de esta novela. Pero Hilary no está dispuesta a aceptar un no por respuesta: piensa hacer lo imposible por cumplir su sueño, incluso si ello significa huir de la escuela y enrolarse en el barco de un temible pirata autónomo que planea la búsqueda de un tesoro mágico junto a una inusual tripulación.

Aprendiz de pirata es la primera novela de la serie de aventuras de Hilary Westfield. También es la primera obra de su autora, Caroline Carlson, que ha iniciado de manera excelente su carrera en la literatura infantil. Carlson ha escrito una historia encantadora en la que sabe conjugar con habilidad magia y aventuras. Introduce un buen puñado de personajes carismáticos, encabezados por una protagonista que roba el corazón al lector desde el primer capítulo. Junto a ella destacan una curiosa mascota (la gárgola), una intrépida institutriz o los piratas más alejados de los tópicos que podáis imaginar.

La amabilidad y el humor un tanto surrealista con los que la autora trata la historia consiguen que el libro sea divertido y entrañable a la vez. A ello contribuyen los extractos de noticias, las cartas entre personajes o los fragmentos del Manual de Piratería para Principiantes que aparecen al final de cada capítulo. Pero no os dejéis engañar por esa aparente ternura: de las páginas de esta novela también se desprenden mensajes para hacer reflexionar al lector, como la idea del pirata Jasper de repartir entre todos la magia concentrada en las manos de los poderosos o la manera en la que Hilary lidia con sus sentimientos al descubrir que su padre, del que siempre ha buscado la aprobación, no resulta ser como creía.

La serie de Hilary Westfield tiene previsto convertirse en trilogía. La segunda parte aparecerá dentro de unos meses en la versión original y parece que la tercera ya está en camino.

Ciutats de paper

FITXA
=====
Títol: Ciutats de paper
Autor: John Green
Il·lustrador: -
Edició: Fanbooks, 2014
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========

Us recomano una lectura preciosa, una novel•la iniciàtica, un viatge de retorn a l'estranya i meravellosa adolescència de la mà de l’autor de la inoblidable No està escrit a les estrelles.

Tota aquesta gent són gent de paper que viuen en les seves cases de paper i cremen el seu futur per mantenir-se calents. Tot el món només pensa en posseir coses; coses fines i fràgils com el paper… He viscut en aquesta ciutat durant 18 anys i ni una sola vegada m’he trobat a ningú que es preocupi del que de veritat importa.

Vaig descobrir aquest autor la tardor de 2012 i ja aleshores, quan vaig ressenyar el seu primer títol traduït a casa nostra vaig creuar els dits perquè les editorials ens acostessin altres títols seus. Finalment ha estat així, Fanbooks ens acosta aquesta segona proposta que no abaixa el llistó (situat ben amunt amb l’anterior títol), i ens avança El Teorema Katherine tercera novel•la de l’autor d’Indianapolis que promet emocionar-nos novament, però ara centrem-nos en Ciutats de Paper.

«Potser és més com deies abans, tots estem esquerdats. Tots comencem sent un vaixell hermètic, un compartiment estanc. I passen coses; la gent ens deixa, o no ens estima, o no ens entén, o no els entenem nosaltres, i ens perdem i ens decebem i ens ferim mútuament. I el vaixell es comença a esquerdar per molts llocs. I, és clar, un cop s’esquerda el vaixell, el final esdevé inevitable.»

Una noia que se sent enganyada orquestra una venjança d'onze punts en la qual embolica al Quentin que donat el seu enamorament secret envers la noia no és capaç de negar-li res, tot plegat els portarà a viure una nit divertida i emocionant que no finalitzarà amb la sortida del sol. Les llistes i l'afició del prudent Q a anomenar la Margo amb el seu nom complet (Margo Roth Spiegelman), ens recorden l'encantador Augustus Waters. En Ben, en Radar i la Lacey acompanyaran al protagonista en un viatge que suposarà un salt cap a la maduresa, tot i que no estarà exempt de l’alegria i la bogeria característiques de la joventut i algun ensurt.

«Sóc una gran defensora de l'ús arbitrari de les majúscules.
Les normes d'ús de majúscules són injustes amb les paraules del mig.»

La Margo és un personatge peculiar, de gran complexitat del que en Q anirà descobrint diferents cares fins a arribar a desxifrar-ne l’essència mateixa. Aquesta noia desencadena una tempesta d’emocions en el jove Q que pateix davant la misteriosa fugida de la noia de la qual, només té estranyes pistes i alguns versos destacats de Fulles d'herba, un dels poemaris més reverenciats de la literatura anglosaxona de tots els temps.

Després de llegir aquesta segona novel•la refermo la meva admiració envers John Green i la seva narrativa, que és capaç d’emocionar-te i fer-te somriure mentre impedeix que et desenganxis de les seves pàgines. Una lectura apta per a joves i adults, el que ara anomenem crossover, però etiquetes a banda, una història altament recomanable!

Llegeix el primer capítol