La república pneumàtica

FITXA
=====
Títol: La república pneumàtica
Autor: J. Valor Montero
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2015
Edat: a partir de 13 anys
Temàtica: Ucronia, steampunk, conspiracions, crítica social


RESSENYA
=========
Sabíeu que la primera màquina de vapor data de molt abans que la Revolució Industrial? Es deia eolípila i va ser creada per Heró d’Alexandria al segle I. L’invent va ser rebut com poc més que una joguina curiosa; però, imagineu què hauria passat si, ja en aquell temps, s’hi haguessin interessat i haguessin continuat desenvolupant la tecnologia pneumàtica? Això és precisament el que imagina J. Valor Montero en aquesta novel·la ucrònica i steampunk.

La República Pneumàtica presenta una època romana on ja s’ha estès l’ús de la màquina de vapor. Tota mena d’andròmines d’aquest tipus es mouen amb normalitat pel territori, des de caravanes fins a dirigibles. En aquest context comença la història d’en Marcus, un adolescent insegur i molt imaginatiu que presencia la detenció del seu pare acusat d’un assassinat que no ha comès. El noi haurà de viatjar des de Caesaraugusta (Saragossa) fins a Barcinomagna (Barcelona) a la recerca d’ajuda per demostrar la innocència del seu pare. L’escapada, que havia de durar uns dies, acaba esdevenint un viatge iniciàtic durant el qual en Marcus s’involucrarà amb diferents estaments de la ciutat, descobrirà maneres alternatives d’entendre la vida i fins i tot intentarà impedir un perillós complot.

Us pot semblar que la novel·la comença amb un ritme massa lent. A mi, la primera etapa d’en Marcus a Barcinomagna, durant la qual aprèn tècniques orientals al més pur estil Karate Kid, no em va atreure massa. Però la trama fa un gir poc després: un cop hi entreu, us hi enganxareu. L’autor, amb un ritme amè i àgil, us transportarà a una història on l’aventura, la intriga i les conspiracions van in crescendo fins a l’última escena, que despertarà el vostre desig de continuar llegint les altres entregues de la trilogia.

Podreu seguir clarament el viatge iniciàtic del protagonista, representat en la relació del noi amb l’Hoc, el seu autòmat. També gaudireu de la fascinant recreació d’una Barcinomagna estudiada fins a l’últim detall, en un suposat context de tensió entre l’Antiga Roma i la Xina. El pas d’en Marcus per diferents ambients de la ciutat us permetrà conèixer com viuen les classes socials en aquesta Barcelona ucrònica i trobar-hi possibles paral·lelismes amb l’actualitat: xenofòbia, crispació ciutadana, nens al carrer, corrupció...

Per completar l’experiència, podeu visitar Barcelona Robot, un interessant projecte de narrativa augmentada on J. Valor Montero, entre d’altres, juga a imaginar ciutats alternatives a través de llibres multimèdia interactius.

1 comentario:

  1. J. Valor Montero10/12/15

    Gràcies per la ressenya! D'aquí tres mesos, la segona part a les llibreries :)
    I si voleu veure el glossari il·lustrat, podeu trobar-lo a:
    http://www.barcelona-robot.com/projects/glossari-pneumatic/

    ResponderEliminar