El corazón y la botella

FITXA
=====
Títol: El corazón y la botella
Autor: Oliver Jeffers
Il·lustrador: Oliver Jeffers
Edició: México: FCE, 2010 (Los Especiales de A la orilla del viento)
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: sentiments, pèrdua, dol


RESSENYA
=========
Hi ha qui pot considerar que certs temes són difícils de tractar, quan no poc adients, pels lector més petits. És i ha estat durant força temps el cas de la mort i el dol posterior. Sembla que amb la millor de les intencions intentem amagar la mort de les persones estimades als infants furtant-los així la seva capacitat per a comprendre-la i acceptar-la i per poder dur a terme el seu propi procés de dol.

Per sort d’un temps ençà s’han publicat alguns àlbums il•lustrats amb més o menys encert sobre aquesta temàtica.

El corazón y la botella és l’aportació que en fa l’Oliver Jeffers. En l’àlbum se’ns narra de forma senzilla i planera la història d’una pèrdua i d’un dol. De com la propietària d’aquest cor adolorit decideix protegir-lo tancant-lo en una ampolla. De com aquesta càrrega feixuga va sempre amb ella fins que, la ingenuïtat d’una nena, tan semblant a si mateixa quan era petita, l’ajudarà a deixar-lo sortir de nou de la seva gàbia i amb ell a recuperar els seus sentiments.

El text comença com si se’ns anés a relatar un conte tradicional, per deixar pas a un to narratiu directe però amb la delicadesa i les metàfores que permeten trobar l’equilibri per no ser ni excessivament transcendental ni innecessàriament edulcorat.

Les il•lustracions en color traspuen un fi sentit de l’ humor i la tendresa adient s al tema que es tracta. L’ús de diferents estils i tècniques remarquen i aporten informació visual addicional a algunes de les escenes. La composició ajuda, amb l’escaient distribució d’imatges i text, a la seqüenciació de la història.

Un excel•lent àlbum il•lustrat d’acurada factura, que s’intueix ja des de les guardes i molt recomanable per abordar amb els infants una temàtica sovint incòmoda pels adults.

No hay comentarios: