El silenci de l'aigua

FITXA
=====
Títol: El silenci de l'aigua
Autor: José Saramago
Il·lustrador: Manuel Estrada
Edició: Libros del Zorro Rojo, 2011
Edat: de 4 endavant
Temàtica:


RESSENYA
=========
El silenci de l’aigua és un fragment de Petites memòries (Edicions 62, 2007), títol que recull els records d’infantesa i adolescència del portuguès José Saramago, i que ell mateix va definir com «fragments, on cada moment és un moment en sí». El capítol que es narra en aquest àlbum es desenvolupa a la desembocadura del riu Almonda al Tajo, i descriu una jornada de pesca memorable, no precisament per la abundància de preses, sinó per la lluita contra un corpulent barb, que en vèncer i escapar provocarà en el protagonista el despertar de la lucidesa, una bonica metàfora del canvi tan difícil i sobtat que suposa passar de la infantesa al món dels adults.

Tot just fa uns mesos que aquest gran nom de la literatura universal ens va deixar, sortosament, ens ha llegat una meravellosa producció literària tant per grans com per petits. Aquest text és una joia que no podem deixar de mostrar als infants, per la seva senzillesa alhora que profunditat, fixeu-vos sinó en aquestes línies que personalment considero d’una bellesa estètica literària només digna dels grans autors com Saramago:

"Vaig tornar a lloc, el sol ja s'havia post, vaig tirar l'ham i vaig esperar. No crec que hi hagi en tot el món un silenci tan profund com el silenci de l'aigua. El vaig sentir en aquell moment i no l'he oblidat mai més."



Aquesta edició es completa amb unes il•lustracions molt creatives que Manuel Estrada ha dissenyat per acompanyar aquestes lletres, jugant amb el collage i uns colors vius i alegres que es tornen foscos i ombrívols quan el monstre apareix en escena. Com a curiositat, trobem una imatge on l’il•lustrador ha estampat unes cortines amb un estil molt particular que us conduirà ràpidament a un gran pintor, qui serà?

No hay comentarios: