Preguntes equivocades: Quan la va veure per última vegada?

FITXA
=====
Títol: Preguntes equivocades: Quan la va veure per última vegada?
Autor: Lemony Snicket
Il·lustrador: Seth
Edició: Barcelona: La Galera, 2014
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: detectius, aventures


RESSENYA
=========
Recordeu la vena detectivesca d'en Lemony Snicket? Us en vam parlar fa uns mesos, quan us vam presentar la primera novel•la de Preguntes equivocades. En aquella ocasió us vam explicar que en Lemony, conegut fins el moment per la saga infantil Una sèrie d'històries desafortunades, havia decidit escriure una altra col•lecció per donar a conèixer la seva adolescència com a investigador en una misteriosa organització. El seu primer cas, recollit a Qui pot ser a aquestes hores?, el va dur a un poble estrany anomenat Stain'd-by-the-Sea per investigar un robatori al costat d'una peculiar tutora, la S. Theodora Markson. Bé, doncs ara tenim entre mans el segon llibre de la saga, Quan la va veure per última vegada? Aquesta novel•la reprèn la història en el punt on va acabar la primera: en Lemony continua amb la seva tutora al mateix poble, però ara els toca investigar la desaparició de la Cleo Knight, una jove científica que potser no ha fugit de casa com podria semblar a primera vista.

Tot i que el protagonista continua fent-se les preguntes equivocades, val a dir que aquesta segona història no resulta tan desconcertant com la primera. Deu influir-hi el fet que en Lemony comença a tenir la mà trencada en això d'investigar, i que la novel•la ens desvetlla una mica més sobre el seu passat i sobre la misteriosa missió secreta que acompleix amb la seva germana, que probablement no descobrirem del tot fins que no acabi la saga. A més, molts dels personatges que ens van seduir al primer llibre reapareixen en aquesta part, cosa que ens permet conèixer millor les seves motivacions i veure com estrenyen relacions amb en Lemony. I també deu influir-hi una nova orientació en la traducció que fa la novel•la més entenedora.

Quan la va veure per última vegada? manté l'esperit del primer llibre, amb l'estil àgil i el particular sentit de l'humor de Daniel Handler. Hi tornareu a trobar unes originals recomanacions literàries plantejades a través de descripcions d'arguments o d'autors, mai a través de noms, que conviden a jugar per descobrir uns referents que no sabem si són reals o inventats. I també hi trobareu novament les il•lustracions de Seth. D'altra banda, en aquesta segona novel•la podreu intuir un missatge social i ecològic, ja que s'hi descriuen més clarament els signes d'un poble que agonitza com a conseqüència de l'esgotament dels recursos dels quals viu: els pops i, especialment, la seva la tinta.

No hay comentarios: