L'estralaga

FITXA
=====
Títol: L'estralaga
Autor: Roberto Piumini
Il·lustrador: Cecco Mariniello
Edició: Estrella Polar, 2012 (La Via Làctia)
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: la imaginació, l'amistat


RESSENYA
=========
Roberto Piumini (Edolo, Itàlia, 1947) a banda d’escriptor és mestre, pedagog, director de teatre, actor, narrador i fins i tot compositor de cançons infantils. Va escriure aquest llibre que us presentem l’any 2004. i de fet, sota el títol de L’estralisc, aquest llibre ja havia estat editat l’any 1991 per Edebé, dins la col•lecció Periscopi, amb traducció de Francesc Sales.

La contracoberta de la nova edició porta aquesta anotació: “un clàssic de la literatura italiana, una història màgica sobre l’amistat a l’estil d’El petit príncep”. I aquesta mena d’advertiments em fan més por que una pedregada.

També posa que l’autor va guanyar el Premi Andersen i he estat investigant i sembla ser que va guanyar el II Premi Andersen que és un premi intern que es fa a Itàlia, on es valoren els millors de cada any. Vaja, això és el què jo he entès, perquè a la llista dels Premis Andersen oficials jo no he sabut trobar a l’autor.

Ara bé, per sort el llibre és molt bo i m’ha agradat molt llegir-lo i crec que no necessita l’ajuda de Saint-Exúpery per poder ser recomanat ni molt menys cap premi literari.

L’estralaga és d’aquells llibres que s’han de llegir amb calma, saborejant més que les paraules concretes, les imatges que suggereixen. No hi trobareu acció, aventura ni cap mena d’intriga que faci avançar la història de forma trepidant. Tot al contrari.

En un poblet de Turquia, un pare contracta a un pintor perquè decori les parets de l’habitació del seu fill. Aquest pateix una malatia que l’impedeix sortir a l’exterior. El pare creu que d’alguna manera el pintor pot reproduir el món a la mida del seu fill i així aquest podrà disfrutar del mar, els deserts, etc.

L’estralaga és un diàleg entre un bon home i un infant malalt però amb un esperit juganer i despert. És un cant a l’amistat, a l’amor entre pares i fills i per sobre de tot, és una demostració del poder de la imatge i de la riquesa de la imaginació d’un infant.

L’edició és molt acurada, amb unes il•lustracions molt realistes que vénen a reproduir alguns dels murals que apareixen en la història.

No hay comentarios:

Publicar un comentario