L'ocell de les dues gàbies

FITXA
=====
Títol: L'ocell de les dues gàbies
Autor: Edu Flores
Il·lustrador: Edu Flores
Edició: Apila Ediciones
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Segons la viquipèdia, “s’anomena habitualment xovinisme a la creença narcisista pròxima a la paranoia i la mitomania que el propi del país (o regió) a què un pertany és el millor en qualsevol aspecte.” Doncs bé, l’ocell del títol d’aquest àlbum, protagonista del mateix, és un xovinista redomat. No només creu que la seva espècie és la millor, sino que d’entre tots els de la seva espècia, els que viuen al mateix lloc que ell o mengen el mateix que ell, són els més llestos, valents, divertits, intel•ligents, elegants, eixerits, decents, honestos, i no segueixo, però podria (la corrua d’adjectius no és de collita pròpia: tots ells apareixen al text del llibre que ens ocupa). Mentre el protagonista calla, cap problema, però en el moment que expressa les seves opinions en veu alta, a un caçador que per allà passava i el sent se li acut la única solució possible: “això teu només viatjant té solució”. Té la seva gràcia que el destí final del protagonista sigui una botiga d’animals a París, capital del xovinisme per excel•lència.

Així doncs, les dues gàbies del títol són una física i real i una altra figurada: la gàbia d’ignorància en la que viuen aquells que no s’han posat mai en la pell dels altres i que són incapaços de valorar el que tenen de bo l’estil de vida, l’alimentació o les qualitats dels altres.

Un àlbum amb missatge, acompanyat d’espectaculars il•lustracions que a través del collage i de l’explosió de colors ens transporten des de la selva fins a la ciutat de les llums.

Tres detalls que m’han agradat especialment: l’aclucada d’ull al nom de l’editorial a la bossa de pipes, la silueta que apareix a la pàgina final de crèdits, i que a la mateixa pàgina incloguin informació sobre les tècniques utilitzades per realitzar les il•lustracions.

Ens alegrem que els llibres de l’editorial aragonesa Apila (www.apilaediciones.com), que va començar la seva tasca editorial al 2007, hagin aterrat a les llibreries catalanes, i els desitgem molta sort, especialment amb la distribució dels seus títols, perquè que els teus llibres es trobin i es vegin a les llibreries, és bàsic per poder-los donar a conéixer. Esperem poder aviat ressenyar “Cinco músicos en el quinto pino”, l’àlbum d’Alberto Gamón que han publicat recentment i del qual ja ens han arribat recomanacions per diferents vies.

Llegiu una entrevista amb l'Edu Flores, autor i il·lustrador d'aquest àlbum, i un dels editors d'Apila.

I aquí sota us deixem un tastet del llibre

El petit tigre rugidor

FITXA
=====
Títol: El petit tigre rugidor
Autor: Reiner Zimnik
Il·lustrador: Reiner Zimnik
Edició: Barcelona: Viena Edicions, 2011
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========

Aquesta petita novel•la forma part de la col•lecció ‘El jardí secret’, de Viena Edicions, que té l’objectiu d’editar en català clàssics de la literatura infantil i juvenil.

L’obra de Reiner Zimnik, publicada originalment el 1960 manté vigència encara avui, malgrat els canvis que hi ha hagut en els 51 anys que han passat des que ens ha arribat en català.

Narra la història del petit tigre rugidor, un personatge entranyable, a qui seguim encantats en el seu viatge des dels boscos de Sosnowitz fins a la ciutat. És una història d’aprenentatge vital en què, a més, observem des del punt de vista dels animals el comportament humà.

Les il•lustracions, del mateix autor, són senzilles però expressives, i acompanyen el text d’una manera natural. Els grans segur que en quedaran encantats, i per saber com arriba als infants... ho haurem de provar!

Aquí trobareu un tastet de les primeres planes.

La nena i el monstre

FITXA
=====
Títol: La nena i el monstre
Autor: Neil Irani
Il·lustrador: Park Yun
Edició: Joventut, 2012
Edat: de 4 a 9 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Vet aquí una nena que quan es mirava al mirall solament hi veia un monstre. I per això s'allunyava de tot el món i no feia el que els nens de la seva edat, per que no volia que ningú la veiés. Però un dia plujós, es va perdre en el bosc i tot va canviar…

L’editorial Joventut ens presenta entre les seves novetats de maig un àlbum que és una absoluta delícia, treballat amb una gran sensibilitat tant en el text com en les il•lustracions aconseguint un resultat que esdevé una magnífica eina per iniciar un treball amb els infants sobre l’autoestima. La senzillesa de la seva història facilita la seva comprensió als més petits i la tendresa amb la qual es tracta permet una lectura agradable i estimulant. La nena i el monstre és una dolça història sobre una nena que quan es mira al mirall, la imatge que hi veu reflectida no té res a veure amb la realitat. El missatge de la història és clar: estimar-se a un mateix fomentant la nostra autoestima, i obrir-se a les persones que ens envolten.

El tàndem format per Neil Irani i Park Yun ha publicat diversos títols al Regne Unit que malauradament no han arribat a casa nostra, tan de bo l’editorial Joventut segueixi traduint-los de la mateixa manera com ho ha fet amb La nena i el monstre, sens dubte el resultat bé s’ho val.


En una societat com la que vivim, on massa sovint prima la imatge abans que cap altra virtut, és imprescindible que els nostres infants creixin amb un concepte sa i realista, no permetent en cap cas que assimilin idees i estereotips antinaturals i completament insalubres, és per això que recomano molt la lectura d’aquesta història de Neil Irani La nena i el monstre.

Ennuvolat amb risc de mandonguilles

FITXA
=====
Títol: Ennuvolat amb risc de mandonguilles
Autor: Judi Barrett
Il·lustrador: Ron Barrett
Edició: Barcelona: Corimbo, 2012
Edat: de 7 a 10 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Us imagineu viure en un lloc on el menjar ens caigués del cel? Doncs això és el que passava al poble Mastegaiempassa, hi plovia tres cops al dia: a l’hora d’esmorzar, a l’hora de dinar i a l’hora de sopar. Els seus habitants no calia que anessin a comprar, menjaven directament el que els proporcionava el temps: suc de fruita, entrepans, salsitxes, cigrons... i en comptes de pondre’s el sol a vegades es ponia un pastís resplendent de llimona.

Però tanta felicitat no podia durar sempre i un bon dia es va produir un desastre “meteorològic-alimentici” : el poble es va inundar de llesques de pa, de pancakes, mel i fins i tot va patir un tornado de salsa de tomàquet.

Aquesta és la història que explica un avi als seus néts inspirat en un incident que passa a l’hora d’esmorzar: tot fent pancakes a la cuina, al donar-los la volta, un s’escapa pels aires i va a parar al cap d’un dels nens.


Les il•lustracions tenen molt de pes en la història ja que ens ajuden a transportar-nos a aquest país fantàstic que tots desitjaríem. Tot i ser molt realistes i detallistes, les composicions agafen un toc surrealista per l’insòlit de la situació: els habitants són aparentment normals però no el seu entorn inundat de menjar. Els personatges inspiren tendresa per les seves expressions i les escenes a l’estar tan portades a l’extrem també desperten somriures. Els dibuixos estan fets amb ploma negra i agafen color quan la història entra al terreny de la imaginació.

Llibre molt recomanable per la seva capacitat de suggestió i pel fet d’introduir la imaginació a partir d’un fet real. L’autor i il•lustrador han fet una creació perfectament integrada i rodona que convida a resseguir tots els detalls.

Ara l’hem conegut gràcies a l’edició de Corimbo però originàriament es va editar l’any 1978 a Nova York i s’ha convertit en un clàssic nord-americà amb més de tres milions d’exemplars venuts.

La llegenda de Sant Jordi explicada pel senyor drac!

FITXA
=====
Títol: La llegenda de Sant Jordi explicada pel senyor drac!
Autor: Sala i Vila, Carles
Il·lustrador: Hénaff, Carole
Edició: Cruïlla, 2012
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: llegendes, humor


RESSENYA
=========
Ens trobem davant d’un llibre genial i molt divertit. Mentre el llegia, més d’una vegada se m’ha escapat una riallada i no he estat l’única a qui li ha passat... Escrit en un to molt amè, com la majoria dels llibres del Carles Sala, ens explica la llegenda de Sant Jordi de manera que, tot i coincidint amb el que ja sabíem, res és el que sembla i tot té una explicació. Aparentment la llegenda comença i acaba tradicionalment, però entremig veiem que el drac és vegetarià, que la princesa és una fleuma i que la lluita entre el drac i el cavaller potser no va ser tan violenta com ens l’havien explicat.

Aquest magnífic text va acompanyat amb il•lustracions de la Carole Hénaff, dissenyadora gràfica i il•lustradora francesa instal•lada a Barcelona, que són d’una gran bellesa artística. A mi particularment m’agraden molt els colors que utilitza. Val la pena visitar el seu web i el seu blog.

Serena

FITXA
=====
Títol: Serena
Autor: Dolors Garcia i Cornellà
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Edició: Cruïlla, 2012
Edat: a partir de 12
Temàtica:


RESSENYA
=========
A l’any 1428, la Serena viu a Barcelona amb la mare i les seves germanes. Treballen molt per poder pagar el rescat del pare, captiu dels pirates. Però el dia de la Candelera, mentre són a l’ofici de Santa Maria del Mar, un terratrèmol sacseja la ciutat. A la mare de la Serena li cau una pedra al cap i mor, i la noia queda sola amb sis germanes, la més petita acabada de néixer. La Gelvira, una llevadora amiga de la família, l’ajuda a ocupar-se de les germanes, li ensenya l’ofici de llevadora i l’anima cada vegada que la noia s’enfonsa i pensa que no se’n sortiran. La Serena ha de fer front a moltes situacions adverses, però la família va tirant endavant, i de mica en mica les coses milloren.

Feia molt de temps que no m’enganxava tant a una novel•la juvenil, Dolors Garcia i Cornellà ha cuinat una història de ficció farcida amb una generosa quantitat d’ingredients reals que posen de manifest la seva cocció a foc lent, la detallada descripció de l’ofici de tapiners, les localitzacions i quotidianitats del dia a dia aconsegueixen un resultat exquisit, una història saborosa i creïble, que ens trasllada a la Barcelona del segle XV.

La relació de complicitat que s’estableix entre la Serena decidida a tirar endavant la seva família amb la Gelvira aconsegueix emocionar i transmetre una tendresa excepcional. Aquesta novel•la i especialment el caràcter tossut i positiu de la seva jove protagonista, malgrat totes les dificultats que assetgen a les germanes Estrany és un clam en defensa al paper de la dona tantes vegades menystingut quan no directament ignorat.

Una novel•la que crec, hauria de ser de lectura obligatòria als primers cursos d’institut o als clubs de lectura; per la seva qualitat narrativa, per narrar una història que tot i ser ficció bé podria ser real, tal com ens indica al final del llibre la mateixa autora, per aconseguir que la lectura es converteixi en una fantàstica estona, per emocionar i sobretot per iniciar els joves lectors en la novel•la històrica de forma immillorable, sobren les raons, per dir-ho ras i curt: Serena és una magnífica novel•la juvenil que no pot faltar a les vostres biblioteques, s’ha de llegir.

La cometa de Noah

FITXA
=====
Títol: La cometa de Noah
Autor: Rafael Salmerón
Il·lustrador: -
Edició: SM, 2011
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
En Noah Baumann és un nen especial, uns pensen que és ximple, d'altres simplement que és diferent. Avui dia, segurament l'haurien diagnosticat com a autista, però abans era diferent, tot això no se sabia...
A en Noah li agrada molt fer volar el seu estel. A dir veritat, és de les poques coses que li agraden i no hi ha dia que no surti a enlairar l'estel pel cel de Cracòvia, la seva ciutat.
Estem a l'any 1939, els nazis acaben d'invair Polònia, i cada cop és més insuportable ser jueu i viure en els seus territoris.
La novel•la, narrada en present -cosa que fa que et situis molt en el moment i en la pell dels protagonistes, té com a fil conductor l'ocupació Nazi a Cracòvia des de 1939 fins al 1945, encara que el més interessant és veure les relacions entre els membres de la família Baumann: en Leopold és el pare de família i viu des de fa temps esperant la mort, ja no creu en l'espècie humana; la Dora, una mare superada per la malaltia del seu fill petit i enrabiada amb el món; la Hannah la germana a qui gairebé no coneixerem perquè és l'ombra de la seva mare i no fa res fora del que li diu ella; en Noah que viu en el seu món i el bo d'en Joel, un adolescent a qui li ha tocat viure en món que no enten, que s'ha tornat boig. És gràcies a aquest últim, que en Noah podrà seguir vivint amb un mínim de normalitat dins aquest món, cada vegada més angoixant i terrible.
L'autor no ens estalvia cap detall de crueltat i mort en el context on ens situa. La vida al Guetto serà cada cop més dura, pero en Joel no es deixarà vèncer. L'amor vers al seu germà, les ànsies de superpivència, la lluita per sortir amb vida de l'horror, són presents en tot moment i ens faran creure per moments que tot anirà bé.
Ens trobem doncs, davant d'una nova història de l'holocaust jueu, trista com no pot ser d'una altra manera i que enganxa des del principi fins al final.
Així comença i així és com sempre ens sentirem davant la seva lectura: amb una mica d'esperança que, poc a poc, es va esquinçant:

Cracovia, finales del Agosto de 1939 ...Una cometa en el cielo. El aire limpio y claro, el viento perfecto, ni demasiado fuerte ni demasiado suave. Los vivos colores se dibujan nítidos, casi irreales, sobre el azul brillante y cálido del verano. Durante unos instantes no hay nada más, solo el cielo, el viento y la cometa. Pero no dura más que un momento.

¡Eeeeeh!

FITXA
=====
Títol: ¡Eeeeeh!
Autor: Hernán Goñi
Il·lustrador: Marcelo Pérez
Edició: Destino, 2012
Edat: de 4 a 8 anys
Temàtica:
XXXI Premi Apel•les Mestres



RESSENYA
=========
Com és possible que una cosa tan absolutament quotidiana com un petó es converteixi en extraordinària? Ni idea, però a vegades, passa! Un nen s’embarca, junt amb el seu pare, en un fantàstic viatge per recuperar el petó que li ha llançat la seva mare i que, ha sortit volant! Això els portarà a descobrir una cova plena de milions de petons perduts que tornaran a alçar el vol per trobar, finalment, als seus destinataris.

Aquest àlbum ha tingut el gran encert d’unir dues coses que acostumen a fer molt feliços als nens i nenes: els contes i els petons, i és que hi ha res millor que la tendresa del petó d’una mare? Està clar que per al protagonista d’aquesta història la resposta seria un contundent NO, ja que el fet que se li escapi el que la mare li llança quan s’acomiada d’ell a l’estació esdevé l’inici d’una cursa sense treva per tal de recuperar tan preuat tresor. El tàndem d’autors que signa aquest àlbum han vestit amb encert una entranyable història que aconsegueix seduir a grans i petits, us puc assegurar després d’haver-lo explicat en algunes sessions de l’hora del conte que aquest títol és un valor segur, no deixeu d’incloure’l a la vostra llista de preferits i sobretot us recomano que el compartiu amb els vostres fills, nebots o nets i acompanyeu la lectura amb un munt de petons juganers.

La 31a edició del Premi Apel•les Mestres ha atorgat el seu guardó a Hernán Goñi i Marcelo Pérez, tàndem que ara fa cinc anys ja va rebre el Premi Apel•les Mestres per l’àlbum Este sueño no es mío. Val la pena recordar que el Premi Apel•les Mestres, és el de més llarga tradició en el seu gènere, assolint amb aquesta, la seva 31a edició.


Hernán Goñi, autor d’aquesta història ha estat el creador de moltes campanyes publicitàries guardonades tant a nivell nacional com internacional. Per la seva banda l’il•lustrador, Marcelo Pérez amb la seva vasta experiència demostra una gran versatilitat, dibuixant de còmic, publicitat i televisió a més d’il•lustrador de llibres de text i novel•la juvenil, dels que destaquen Memòries d’Idhún i Cròniques de la torre, de Laura Gallego.

En Dog i els llibres

FITXA
=====
Títol: En Dog i els llibrs
Autor: Louise Yates
Il·lustrador: Louise Yates
Edició: Flamboyant, 2012
Edat: a partir de 4 anys
Temàtica: lectura, imaginació, amistat


RESSENYA
=========
Aquí tenim el primer àlbum traduït al català d’aquesta jove autora i il•lustradora anglesa. Un conte que ens porta a estimar els llibres i la lectura sense cap mena de dubte. L’argument és molt senzill. El Dog és un gos que adora els llibres i decideix obrir una llibreria per recomanar a tothom els llibres que més li agraden. Al principi les coses no aniran com a ell li agradaria però ben aviat el seu somni es farà realitat.

El text és senzill i entenedor. Diria fins i tot que amb les il•lustracions hi hauria prou per entendre la història. Perquè són aquestes les que dominen en l’àlbum. Feu la prova i veureu com les imatges, en aquest cas, diuen més que les paraules. L’autora sap expressar perfectament les emocions en tots els personatges. Cada pàgina és plena de vida, amb traços senzills i amb tota la gamma de colors pastel. En algunes, l’autora es permet la distribució de les il•lustracions en forma de grans vinyetes. Aquest recurs facilita la lectura i permet el doble joc amb algunes de les imatges, com si volguéssim trobar-hi les diferències. Aquí l’infant pot fer volar la imaginació a l’hora que desenvolupa la lectura de la imatge.

Aquesta jove autora va estar premiada amb el Roald Dahl Funny Prize al 2010 per aquest conte. També ha obtingut diverses nominacions per altres contes seus. Esperem que aviat ens arribin més obres seves i que continuï meravellant-nos amb els seus dibuixos. Si en voleu saber més d’ella podeu visitar la seva web.

Cal dir que l’edició per part de l’editorial Flamboyant ha estat acurada i ha permès gaudir d’aquest àlbum en la seva plenitud. Només un apunt crític a la traducció perquè hem trobat algun terme mal traduït al català així com construccions morfològiques poc adients.

Ciutat d'orfes

FITXA
=====
Títol: Ciutat d'orfes
Autor: Avi
Traductor: Lluís-Anton Baulenas
Il·lustrador: -
Edició: Bambú, 2012
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Vaig llençar-me de cap a aquest llibre perquè m’agrada el disseny de la col•lecció (Miquel Puig), m’agradava la il•lustració de coberta (Riki Blanco), em cauen molt bé els de Bambú i sobretot sobretot, perquè l’anterior llibre de Avi ja em va agradar molt: La veritable confessió de Charlotte Doyle (Bambú, 2010).
Doncs bé, la història de la família Geless no m’ha decepcionat gens, tot al contrari, ha estat una lectura molt entretinguda i profitosa.
Imagineu-vos enmig d’un escenari que el cinema ha reproduït forces vegades: el Nova York del 1893. Misèria, gent pels carrers, brutícia, i sobretot infants que intenten guanyar-se la vida fent el què sigui.
El protagonista, que té tretze anys i forma part del petit exèrcit d’infants que ven diaris per la part baixa de la ciutat, es veu abocat a salvar la seva germana -acusada d’un robatori-, davant la desesperació de la resta de la família.
El llibre dedica molta estona a descriure els suburbis d’aquest Nova York i aconsegueix que el lector s’endinsi en aquest ambient opressor. Però alhora, la força que li atribueix a cada un dels membres de la família, la lealtat i l’amor que desprenen, fa que el to de tot plegat no deixi de ser optimista.
Si no li he posat un quatre de puntuació és només perquè potser, un cop acabat el llibre, et queda la sensació que la trama detectivesca que s’amaga darrera el rellotge d’or que suposadament ha robat la germana de Maks, ha acabat sent més evident o fàcil del què t’esperaves.

Del mateix autor tinc pendent Sin principio ni fin: las aventuras de un pequeño caracol: y una hormiga aún más pequeña. (Ediciones B, 2009), que a la tertúlia han recomanat diverses vegades.