Ricard, el del forat negre

FITXA
=====
Títol: Ricard, el del forat negre
Autor: Pep Molist
Il·lustrador: Lucía Serrano
Edició: Barcelona: Animallibres, 2013 (Col. La Formiga)
Edat: 10 anys (però un bon lector de 8 ja el pot gaudir)
Temàtica: aventures, forats negres, móns imaginaris


RESSENYA
=========
En Ricard vol ficar-se dins d’un forat negre. Així, com qui va a comprar el pa. Té les idees ben clares i un bon dia rep una carta del seu oncle Marcelo, que viu a Itàlia. El sobre ho diu ben clar, una carta per a ell: Ricard Ficalapota Finsalfons. Era una carta i alguna cosa més: un abric negre ben ampli i gran, amb una filera de botons (negres) i unes grans butxaques (negres també); hi penjava una nota: “agafa una lot i entra-hi”. Dintre una carta, preciosa, animant-lo a l’aventura, i allà que hi va en Ricard. I ben bé que cau dins d’un forat negre. Amb altres 10 aventures serà testimoni privilegiat del que passa sota terra. Els talps han organitzat un tren tan llarg que pot arribar a tot arreu. Sí, un tren que arriba a tot arreu i que permetrà viatges, aventures, retrobades, amistats, casaments i fins i tot una banda de música que anima l’esdeveniment.

La tornada fora del forat serà confusa i gairebé ningú no creu en Ricard. Un forat negre, uns talps, un trens... quina imaginació que té aquest nen, o potser ho ha somiat tot? El misteri està servit, però hi ha un fet clau: la boira que estava al poble ja ha marxat...

La propera aventura del Ricard, vindrà de les mans de la tieta Maria, amb un paraigües i una nota: “encara que no plogui, obre el paraigua”... Dos mesos i mig més tard, Ricard i dos companys més astronautes són a punt d’enlairar-se i uns quants mesos, dies i hores més tard, en Ricard s’endinsa dins d’un forat negre. Realitat o somni, qui ho sap.

En Pep Molist ens regala una petita joia per viatjar amb la imaginació, ple de senyals i de referències a contes clàssics (al final del llibre, el mateix autor ens dóna totes les referències). El joc de capítols, de 15 raons a i 0! ho vaig trobar molt engrescador, anima a inventar-se com serà el proper capítol. Perquè els nens llegeixin sols o per anar llegint capítols abans d’anar a dormir i somiar amb forats negres. Un llibre d’aquells que jo tinc a la meva tauleta de nit.

No hay comentarios: