Train Kids

FITXA
=====
Títol: Train Kids
Autor: Dirk Reinhardt
Traducció: Montserrat Franquesa Gòdia
Edició: Pagès, 2016
Edat: a partir de 12 anys


RESSENYA
=========
Dirk Reinhardt (Bergneustadt, Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya, 1963) va passar mesos entrevistant a joves adolescents que decideixen creuar Mèxic per fugir de la pobresa dels seus països i arribar fins a Estats Units, buscant una vida millor.

Reinhardt volia donar a conèixer com és aquest viatge que segons Amnistia Internacional (llegeixo en el epíleg) és un dels més perillosos del món.

L’autor es centra en cinc adolescents que, improvisadament i per necessitat, es fan amics durant un d’aquests viatges, que comença en una canoa i continua al llarg de dos mil quilòmetres enfilats a un munt de trens de mercaderies. Gràcies als bons consells d’un dels nois, en Fernando, el grup va avançant poc a poc per terres mexicanes.

Al llarg del llibre veiem com aquests joves fugitius se les veuen amb lladres, amb els maras (bandes de joves organitzats que controlen els trens i cobren a canvi de protecció), amb els càrtels de la droga... així com amb polícies corruptes que poc fan, o poden fer, per controlar aquesta bogeria.

La realitat que se’ns dibuixa és extremadament horrorosa. I aquí rau la dificultat, suposo, d’escriure’n un llibre per a adolescents. Si l’autor no ho ameneix amb cert to d’aventura i tanca alguns dels episodis amb solucions poc realistes, no hi hauria força moral per acabar el llibre. La sensació és que, a la tercera pàgina, ja podrien estar tots morts. I que escenes com el segrest dels zetas, en aquell soterrani esgarrifós, no poden tenir de cap manera un final feliç.

Trobar l’equilibri entre l’acció, certa intriga, però amb la justa sensibilitat que demana la realitat narrada i sent alhora convincent, no és fàcil.

Per tant, tenint en compte això, crec que Reinhardt ha fet un bon treball trobant la manera d’explicar als joves una realitat colpidora, posant de manifest i denunciant la situació en que es troben mils d’immigrants il·legals.

Mentre llegia Train Kids, em venia tota l’estona el record, també colpidor, del llibre d’Anne-Laure Bondoux Temps de miracles (Baula, 2010) que explicava el terrible viatge a través d’Europa d’una noia i un nen que fugien de la guerra del Caucas.

No hay comentarios: