Les quatre estacions d'en Bru

FITXA
=====
Títol:
Les quatre estacions d'en Bru
Autor: Pep Molist
Il·lustrador: Zuzanna Celej
Edició: Pagès Editors, 2016
Edat: a partir de 5 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Dins la col·lecció Nandibú acaben de publicar-se tres llibres que comparteixen certa temàtica i sensibilitat i que valdria la pena no deixar-se perdre.

De A veure si m’atrapes! d’Adrià Gòdia i de L’ós que volia deixar de ser petit, amb text de Ricardo Alcántara i il·lustracions de Judit Morales i Adrià Gòdia, no en parlaré, però no volia deixar d’anomenar-los com a companys de viatge del llibre de Pep Molist.

Les quatre estacions d’en Bru es compon de quatre contes on s’expliquen quatre aventures de l’ós Bru, des que neix fins que comença a viure sol i s’enamora. Cada una d’elles, com ens avança el títol, està ambientada en una estació de l’any.

A la contracuberta podem llegir que “tot i que els contes i els protagonistes són inventats, estan inspirats en la vida i els costums dels óssos bruns que es mouen pels Pirineus i per altres muntanyes semblants d’arreu del món”.

Francament, desconec el món animal i no sé dir-vos si realment és un reflex de la vida de l’ós bru, però els quatre contes són d’una sensibilitat tan gran que enamoren. En tot cas, sí que diria que són un reflex del vincle entre una mare i els seus fills, del fer-se gran, del créixer i caure i tornar-se a aixecar. De les pors, de la relació amb els germans i del lligam amb la natura...

En la majoria de les obres de l’autor sempre s’hi endevina una voluntat de trobar la paraula exacte, sense cap frase de més, un esforç perquè tot quedi ben lligat i encaixi argumentalment. Alguna vegada aquesta voluntat mil·limètrica, de rellotgeria, crec que no li ha jugat a favor perquè provocava un excés de sobrietat. Però aquesta vegada crec que Molist ha trobat la mida justa. Frases breus, acció i emoció a parts iguals, amb un vocabulari assequible per als infants però capaç de crear imatges potents, petites escenes i ambients entranyables. Les quatre estacions d’en Bru segueix la línia de grans llibres, com els contes de la Mel i l’Ós d’Ursula Duborsarsky (Corimbo, 2013) o les obres de Janosch i Lobel.

Cal dir també que l’elecció de la il·lustradora ha estat clau perquè Zuzanna Celej fa una interpretació brillant de les paraules de Molist. Realment no m’imagino un sense l’altre. Les seves aquarel·les retraten molt bé aquest pas de les estacions i la tendresa de tots els gests d’aquesta família d’óssos.

Potser en un format més gran, tapa dura, les il·lustracions o el llibre en el seu conjunt lluiria més, però també és cert que m’agrada la idea de diposar de llibres per a primers lectors d’aquesta mida, amb una bona disposició del text, lletra de mida correcta i amb unes il·lustracions boniques.

Cal mimar els lectors novells que comencen a caminar sols!

No hay comentarios: