Sexy

FITXA
=====
Títol: Sexy
Autor: Joyce Carol Oates
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2007
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Després de llegir Ulls verds i Xerres massa, editades també per Columna, la nova novel·la de Joyce Carol Oates no ens pot sorprendre massa. Les tres mostren històries fruït d’una societat americana (la de l’autora), i d’una actualitat (l’americana i la nostra), que viu propera a la violència domèstica, a la mentida, a la venjança…

Llegeixo a internet que l’autora, que aviat farà setanta anys, és molt coneguda i valorada a Estats Units, que ha rebut el Pulitzer en tres ocasions i ha estat candidata al Premi Nobel de literatura.

Aquesta vegada l’autora es posa a la pell d’un jove que és molt guapo, però alhora molt tímid, i aquest sentir-se observat, admirat, no el deixa viure. Es barregen en ell molts dubtes i sentiments contradictoris, que nosaltres com a lectors no sabem massa on ubicar perquè no els veiem amb distància sinó des de dins mateix del personatge.

Ens passa pel cap que potser el nano protagonista és homosexual, però ell no s’ho planteja pas. Dubtem si aquell dia que un professor l’acompanya a casa amb el cotxe, està a punt d’abusar d’ell o no. Ni el mateix noi sap si el professor buscava la relació o no. Ni el lector arriba a saber si potser era el noi el que volia que passés alguna cosa.

Tot són preguntes dins un cap adolescent que no troben resposta.

Només hi ha un fet que passa objectivament i aquest sí que és clar: uns alumnes, empipats perquè un professor els ha suspès, inventen una falsa acusació d’abusos sexuals contra ell. Aquest professor és justament el que va acompanyar al protagonista a casa seva, una nit amb el cotxe. La policia, els professors, els pares, tots ho tenen clar, el professor és culpable. Només hi ha un alumne que podria declarar a favor seu: el noi protagonista, però clar, aquest té un garbuix mental que no el deixa pensar.

Un llibre doncs, per reflexionar sobre aquest tema, sobre si ens estem passant o no, sobre la mentida, sobre la sexualitat, sobre les relacions… que mostra una realitat i que sense ser un gran llibre no et fuig fàcilment del cap.

No hay comentarios: