Un lunes por la mañana

FITXA
=====
Títol: Un lunes por la mañana
Autor: Uri Shulevitz
Il·lustrador: Uri Shulevitz
Edició: México: FCE, 2004 (los especiales de la orilla del viento)
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica:
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Tot i ser editat al 2004, no ens ha arribat fins ara aquest àlbum a les llibreries. Però tenint en compte que és molt bo, doncs millor tard que mai.

L’autor va néixer a Polònia l’any 1939, tot i que la guerra va fer que es traslladés a París i després a Nova York on va començar a estudiar il·lustració i va editar el seu primer llibre (l’any 1963).

Un lunes por la mañana és la lletra d’una canço típica francesa, que jo desconec, però que és l’exemple del què el mateix Shulevitz anomena “els deu manaments de l’àlbum”. Shulevitz parla de la comunió que hi ha entre text i imatge dins un àlbum i justament defensa la necessitat de construir un discurs entre els dos llenguatges però sense repetir-se. I en aquest llibre, si proveu de cantar la cançó a algú per la seva banda, sense aquestes imatges, és clar que pot imaginar una història totalment diferent.

L’argument del text és aquest: Un dilluns al matí el rei va venir-me a visitar, però jo no era a casa. El dimarts al matí va venir el rei i la reina, però jo no era a casa. El dimecres al matí… i així continua, fins que diumenge, finalment, tot el seguici reial va trobar-me a casa i em van saludar.

L’estil de les il·lustracions és proper al de Maurice Sendak, perquè Shulevitz sembla que pinta amb plomí, com fent un fals gravat i després colorejat.

És un llibre divertit, imaginatiu, i molt ric sota l’aparença d’una història linial.

No hay comentarios: