La línea / La línia / Lerroa / A liña

FITXA
=====
Títol: La línea / La línia / Lerroa / A liña
Autor: Beatriz Doumerc
Il·lustrador: Ayax Barnes
Edició: Barcelona: A. E. del Eclipse, 2006 (Publicat originalment a Casa de las Américas, La Habana, 1975).
Edat: de 6 a 8 anys
Temàtica: Valors: solidaritat, llibertat, igualtat...
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
Una línia blava, i el dibuix esquemàtic d’una persona. Què podem arribar a expressar amb aquests recursos? Al principi, coses senzilles: l’home passa per sobre la línia, per sota, fa equilibri a sobre o la salta. Si la línia deixa de ser recta i es converteix en una escala, l’home la pot pujar; si es converteix en una cadira, s’hi pot asseure.

Però la línia també pot arribar a expressar conceptes més complexes, com l’aïllament, la separació, la divisió, la prohibició, l’atac... tot un seguit d’aspectes negatius que moltes vegades regeixen la vida dels homes. Només amb la voluntat dels homes (“traça un gargot... i camina contra la història”), aquesta línia pot esdevenir tota una sèrie d’actituds positives que l’home ha d’adoptar envers els qui l’envolten: unir, compartir, construir, compartir...

Un llibre considerat un clàssic de la literatura infantil i juvenil a Argentina, país d’origen dels seus creadors, que ha de ser entès en el contexte històric: va ser publicat pocs mesos després del cop militar que va enderrocar la democràcia d’Isabel Martínez Perón al març de 1975, raó per la qual va haver d’aparèixer fora de l’Argentina.

No hay comentarios: