Los conejos

FITXA
=====
Títol: Los conejos
Autor: Marsden, John
Il•lustrador: Tan, Shaun
Edició: Arcos de la Frontera: Barbara Fiore, 2009
Edat: a partir de 12 anys / per a totes les edats
Temàtica: colonització, guerres, diferència, immigració, emigració, multiculturalitat...


RESSENYA (I)
============
Aquesta vegada l’il•lustrador Shaun Tan no treballa sol, ha col•laborat amb John Marsden, escriptor australià, per tal de crear aquest llibre. En ell ens expliquen una encissadora històra que no té edat ni cultura, és universal.
Un dia, fa moltes generacions, van arribar els conills, van arribar en vaixell i es van propagar ràpidament per tot el país. Res no els podía parar, cap muntanya, riu o desert. Qui ens ajudarà a escapar dels conills?.
Amb aquesta intrigant, i, fins i tot, pesimista i aterradora pregunta, es posa fil a la historia d’aquest llibre.
Remarcable: la il•lustració, impactant, en la línea de l’autor, no passa desapercebuda, prenent més importància que el text. Els colors, les tècniques i, com sempre, les pàgines plenes de detalls que ens fan rellegir el llibre algunes vegades, una per captar la historia i la resta per anar trobant tots aquests detalls com si d’un “On està Wally” es tractès. És un text per explicar a nens però amb una altra versió per adults que porta a la reflexió. Amb un estil molt directe, sense dir res més del que és necessari, acabem sentint que som nosaltres els protagonistas, identificant les diferents situacions que apareixen a la historia.
Personalment, com ja m’ha passat amb anteriors obres de Shaun Tan, és un llibre més per tenir formant part de la nostra biblioteca com a una petita joia enlluernadora.

(Carme López)

RESSENYA (II)
=============
Valiéndose del hecho histórico de la colonización australiana John Marsden y Shaun Tan nos presentan en Los conejos una alegoría de lo que los humanos nos hacemos unos a otras por expandir nuestra forma de vida.
Lo bueno de este álbum es que trata el tema de la inmigración y las colonizaciones desde un punto de vista general, aunque un lector avispado o cultivado podrá detectar los referentes australianos, así que podremos extrapolarlo a otras situaciones, aunque quizá pueda ser “conflictivo” el discurso de buenos y malos y algunos puedan pensar que es perverso su planteamiento políticamente incorrecto (para mí, viva lo políticamente incorrecto, pero). El final abierto da pie a la reflexión sobre globalización, capitalismo, ecoogismo… así que no hay mal que por bien no venga.
Las maravillosas ilustraciones de Shaun Tan construyen una atmósfera fantástica y son de variadas estéticas, que ponen la guinda a esta fábula atemporal.

(Iris González)

No hay comentarios: