L'ocell de les dues gàbies

FITXA
=====
Títol: L'ocell de les dues gàbies
Autor: Edu Flores
Il·lustrador: Edu Flores
Edició: Apila Ediciones
Edat: de 0 a 5 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Segons la viquipèdia, “s’anomena habitualment xovinisme a la creença narcisista pròxima a la paranoia i la mitomania que el propi del país (o regió) a què un pertany és el millor en qualsevol aspecte.” Doncs bé, l’ocell del títol d’aquest àlbum, protagonista del mateix, és un xovinista redomat. No només creu que la seva espècie és la millor, sino que d’entre tots els de la seva espècia, els que viuen al mateix lloc que ell o mengen el mateix que ell, són els més llestos, valents, divertits, intel•ligents, elegants, eixerits, decents, honestos, i no segueixo, però podria (la corrua d’adjectius no és de collita pròpia: tots ells apareixen al text del llibre que ens ocupa). Mentre el protagonista calla, cap problema, però en el moment que expressa les seves opinions en veu alta, a un caçador que per allà passava i el sent se li acut la única solució possible: “això teu només viatjant té solució”. Té la seva gràcia que el destí final del protagonista sigui una botiga d’animals a París, capital del xovinisme per excel•lència.

Així doncs, les dues gàbies del títol són una física i real i una altra figurada: la gàbia d’ignorància en la que viuen aquells que no s’han posat mai en la pell dels altres i que són incapaços de valorar el que tenen de bo l’estil de vida, l’alimentació o les qualitats dels altres.

Un àlbum amb missatge, acompanyat d’espectaculars il•lustracions que a través del collage i de l’explosió de colors ens transporten des de la selva fins a la ciutat de les llums.

Tres detalls que m’han agradat especialment: l’aclucada d’ull al nom de l’editorial a la bossa de pipes, la silueta que apareix a la pàgina final de crèdits, i que a la mateixa pàgina incloguin informació sobre les tècniques utilitzades per realitzar les il•lustracions.

Ens alegrem que els llibres de l’editorial aragonesa Apila (www.apilaediciones.com), que va començar la seva tasca editorial al 2007, hagin aterrat a les llibreries catalanes, i els desitgem molta sort, especialment amb la distribució dels seus títols, perquè que els teus llibres es trobin i es vegin a les llibreries, és bàsic per poder-los donar a conéixer. Esperem poder aviat ressenyar “Cinco músicos en el quinto pino”, l’àlbum d’Alberto Gamón que han publicat recentment i del qual ja ens han arribat recomanacions per diferents vies.

Llegiu una entrevista amb l'Edu Flores, autor i il·lustrador d'aquest àlbum, i un dels editors d'Apila.

I aquí sota us deixem un tastet del llibre

No hay comentarios: