El professor de música

FITXA
=====
Títol: El professor de música
Autor: Hassan, Yaël
Il·lustrador: -
Edició: Baula (català i castellà)
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: camps d'extermini nazis
Puntuació: 4 de 4

PREMI SAINT-EXÚPERY 2001

RESSENYA
=========
Tot i que el tema de fons són els camps de concentració nazis i els seus supervivents, això només és una de les claus que a les tres quartes parts del llibre ens fan entendre la reacció d’un dels protagonistes. Amb això vull dir que el plantejament incial del llibre és en veritat una història d’amistat entre un professor de música apunt de jubilar-se i un nen àrab que viu a França, que és el germà petit de tota una saga de germans amb molt mala fama.

Vull dir que El professor de música no té res a veure amb llibres com La traïdora (Barcanova) o Malka Mai (Empúries) o qualsevol del llibres d’Uri Orlev (Grup Promotor), perquè aquests sí que estan ambientats durant la segona guerra mundial i es descriu el patiment dels infants i com aquests lluiten per sobreviure. Són llibres bons i necessaris per a que els joves coneguin aquest episodi de la història.

Però el llibre de Hassan es planteja com una història per més petits, a partir d’11 o 12 anys, ben escrita però fàcil de seguir, amb tocs d’humor i amb un final feliç i potser previsible però necessari.

El llibre està situat en l’actualitat i explica com s’ajuden mútuament Malik, un nen àrab sense recursos i amb moltes ganes d’aprendre música i Simon, un professor de música jueu que no podrà oblidar mai que gràcies o per culpa de saber tocar el violí, va sobreviure a un camp de concentració nazi.

Crec que el to i el plantejament del llibre fa possible que el llegeixin nois i noies que potser són reacis a llegir llibres d’episodis històrics.

No hay comentarios: