El Pequeño Rey. Director de orquesta

FITXA
=====
Títol: El Pequeño Rey. Director de orquesta
Autor: Javier Sáez Castán
Il·lustrador: Javier Sáez Castán
Edició: Barcelona: Ekaré, 2010
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Nou títol de la sèrie El Pequeño Rey. En aquest àlbum, el pequeño rey no pot dormir. Per evitar l’avorriment, surt del seu llit i arreplega uns quants insectes, que ja dormien, per tal de fer música pel jardí. Tanmateix la situació se li escapa de les mans i els petits músics no callen, tot i els esforços del director d’orquestra. Quan ja està a punt de fer ús de la força física per aconseguir-ho, una forta tempesta fa callar tot el xivarri i ajuda a restablir la calma i l’ordre perduts.

Ens trobem davant una obra estudiada fins al mínim detall pel seu autor: la enquadernació, tractada com si fos una obra antiga, amb el llom de tela, o la il•lustració, que imita el gravat, o ara detalls de la mateixa, com la caixa en què transporta als insectes on posa “BORAX. Insect powder”.

En paraules de Javier Sáez Castán el pequeño rey ens parla de contraris i de mides. De contraris, ja queda palès en el títol: pequeño (una cosa petita) i rey (que implica grandiositat). D’altra banda el “rey “pels lectors és petit de mida (és un nen) però gran en poder, en canvi, pels insectes és un ser enorme de mida i no entenen l’altre vessant.

La primera pàgina del pequeño rey es veu al personatge amb un lupa que mira un insecte, es per això que totes les il•lustracions son rodones, com si nosaltres també veiéssim a través d’aquesta lupa. En el director de orquestra, no porta una lupa sinó que a la mà té un picarol, potser es una pista per fer-nos veure que l’àlbum ens parlarà de volum, de soroll.

El soroll del pequeño rey, el soroll dels insectes (que tot i tenir instruments fan el soroll que els ha donat la natura.. “cri, cri, cri, -tañía el grillo. –Chrrrrr- chirriaban las cigarritas. –Bzzzz- zumbaba el chicharrón.”), i el soroll de la natura, el més fort i dominant de tots, gràcies al qual es torna a la pau i a l’ordre.
El comportament del pequeño rey, és com el de qualsevol altre nen, si no té son, ningú dorm, i tots han de ballar la seva música. Quan, pel contrari, vol dormir, exigirà aquesta calma que necessita a cops, si cal. No en va als petits de cada família sovint els diem els reis de la casa, oi?

En definitiva estem davant un bon àlbum per grans i petits ple de detalls que convido a descobrir.

No hay comentarios: