Wonder

FITXA
=====
Títol: Wonder
Autor: R. J. Palacio
Il·lustrador: -
Trad. català: Imma Falcó
Trad. castellà: Diego de los Santos Domingo
Edició: La Campana, 2012 (català) / Nube de Tinta, 2012 (castellà)
Edat: a partir de 10 anys / de 12 a 99 anys

RESSENYA (per Febe Mendoza)

=========
Sorpresa, miracle, preguntar-se alguna cosa... tot això vol dir ‘wonder’, i és el que podem trobar en aquesta primera novel•la de R.J. Palacio.

Tal com explica l’autora, tot va començar el dia que va portar els seus fills a una gelateria on van trobar-se amb una nena amb una greu deformació a la cara, i, davant l’expressió de sorpresa del petit de 3 anys, ella va reaccionar fugint, per no ferir els sentiments de la nena. Això la va fer reflexionar sobre la reacció que tenim davant de les persones que són ‘diferents’, sigui per la raó que sigui, i sobre com podia educar els seus fills al respecte. Aquella mateixa nit va començar a escriure la història de l’August Pullman, un infant nascut amb una anomalia genètica que li produeix una greu deformació facial. Degut a les nombroses operacions a les que s’ha de sotmetre, el seu primer dia d’escola és a cinquè, i aquí és on comença la història. L’August ens explica en primera persona tot el que envolta la seva entrada al món ‘normal’, i ens adonem que no és gens fàcil. Després de llegir la seva versió, altres personatges de la història ens explicaran la seva, un recurs que ens ajuda a fugir d’interpretacions simplistes de la realitat.


Wonder és una història que atrapa des del principi, per com està escrita (en capítols curts escrits amb un llenguatge proper), per l’empatia que sap despertar en el lector, i per la diversitat dels personatges secundaris, que obren un ventall de reaccions i sentiments amb els quals és fàcil identificar-se.

Tot i que és evident que té una clara intenció didactitzant, no és nota gaire, i trobo que aquí està el seu mèrit, resulta força realista, tot i que a nosaltres ens puguin quedar lluny algunes coses per una qüestió més aviat cultural.

És un bon llibre per parlar-ne en una tertúlia, ja que no es limita al tema del bullying, sinó que tracta altres temes com la família, l’amistat, el prejudici, la superació...

A partir del llibre, s’ha endegat una campanya de concienciació als EE.UU. (ja sabem que els encanten aquestes coses!) per promoure l’amabilitat i la consideració respecte els altres. Potser soni una mica carrincló, però no ens aniria malament una miqueta més d’això...

Per cert, el web de l’autora té molt material adicional [en anglès] que val la pena llegir.



RESSENYA (Sílvia Cantos)

=========
No podien haver trobat un títol més adient per una història com la que ens presenta R.J. Palacios en el seu debut literari, aquest llibre és una autèntica meravella, dolç, tendre, ple a vessar d'emocions i una eina que pot suposar l'empenteta necessària per fer aflorar el millor de cadascú de nosaltres.

L'Auggie va néixer amb una malformació facial que li ha impedit anar a una escola normal. Fins ara. L'Auggie és un nen normal, però amb una cara fora del corrent. Podrà convèncer els seus nous companys que és com ells, malgrat les aparences? És la història de l'August, però és la història també de cada lector. Plena de bondat i coratge, Wonder és un llibre que ens mostra la bellesa que tenim tots a dins.

Aquest és, sense cap mena de dubte, un d'aquells llibres que tothom hauria de llegir, des dels joves lectors fins als més grans, és la perfecta definició d'un crossover, una lectura que s'ajusta a un perfil de lector amplíssim. Ens narra la història de superació de l'August, un nen que ha nascut amb una malformació a la cara que l'obliga a conviure amb un rostre difícil d'assimilar, que a les portes a de l'adolescència (etapa ja de per sí immensament difícil), viurà un canvi radical en la, fins aquell moment plàcida vida, situacions a les quals el jove protagonista fa front amb una fascinant maduresa i un entranyable sentit de l'humor, tot i la forta càrrega emocional.


«Em dic August, per cert. No penso descriure la meva cara
Segur que és molt pitjor que tot el que us esteu imaginant.»

M'ha agradat especialment el fet que l'autora ens presenta la història mitjançant els diferents protagonistes, de manera que tenim diferents perspectives i punts de vista que doten la novel•la de pluridimensionalitat. El personatge de l'August està construït amb molt d'amor i això mateix propicia que el lector s'enamori d'aquest nen, però no és l'únic, he de reconèixer que la Via, la seva germana granm'ha inspirat una tendresa infinita, una noia que ha viscut tota la vida a l'ombra de les necessitats del seu germà i pateix un conflicte intern en veure's totalment superada per la situació.

Wonder és, sobretot, una història de sensacions, viscudes des del punt de vista d'un nen, moments com ara l'instant en que l'August estrena els audiòfons i descobreix un so brillant t'estremeixen, i quan arribem al desenllaç de la història, l'autora ens delecta amb apoteòsic final que no us desvetllaré però que us garanteixo us emocionarà, i és que com bé diu l'August, tothom hauria de rebre una ovació amb tot el públic dempeus almenys una vegada a la vida, perquè tots vencerem el món.

Una novel•la que té la seva pròpia banda sonora, un llibre que s'ha de comprar, recomanar, compartir i el més important de tot, llegir!! De moment aquí teniu les primeres pàgines.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Me l'acabo de llegir, me l'he llegit perquè me l'han recomanat per a la meva filla de nou anys. Aquest curs ha patit bulling (sí, amb nou anyets...). I és realment una lectura molt recomanable, tant per a petits com per a grans. Dilluns el suggeriré a l'escola per a lectura de 5è! Els nens necessiten conèixer a l'August, i els grans, també

Anónimo dijo...

Em parlen molt be d'aquest llibre i avui mateix me le comprat tinc moltes ganes de llegir-lo

Anónimo dijo...

Jo tinc 13 anys i me l'han fet llegir a Català com a llibre de lectura. No se si comparteixo les meves opinions amb els altres, però no m'agradat gens. De fet, he tardat molt en acabar-ho, no m`han donat ganes de continuar llegint.

Júlia dijo...

Sobre aquesta temàtica, trobo més realista i de més qualitat Fora de mi, de Sharon Draper. Wonder el vaig trobar carrincló :) Gràcies per les ressenyes!

Unknown dijo...

Sobre aquest llibre no el trobo el millor del mon es el millor perque no es una historia es una vida.
Gracias.