El gran llibre de les aventures

FITXA
=====
Títol: El gran llibre de les aventures
Autor: M.Serrat Crespo; F. Alexandri (adaptació)
Il·lustrador: Pedro Rodríguez
Edició: Barcelona: Parramon, 2006
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica:

RESSENYA
=========
Aquest llibre recull adaptacions de deu de les obres clàssiques d’aventures més famoses de la història: Robinson Crusoe de Defoe, Viatge al centre de la terra de Verne, David Copperfield de Dickens, Sandokan de Salgari, L’illa del tresor de Stevenson, El fantasma de Canterville de Wilde, El comte de Montecristo de Dumas, Tom Sawyer de Twain, Ivanhoe de Scott, L’últim Mohicà de Cooper i Moby Dick de Melville.
Cada una ocupa unes deu pàgines i si tenim en compte que algunes d’elles com David Copperfield o Moby Dick són d’una extensió considerable, doncs ja podeu imaginar que el què es fa és gairebé una sinopsis de l’argument.

La veritat és que tinc dubtes de qui pot ser el destinatari d’aquest llibre. Per una banda és una edició molt cuidada que el converteix en un bon llibre del que se sol dir de regal. Per altra banda penso que potser si es regala a un bon lector de vuit, nou anys, potser li servirà per tenir un panorama de bones novel·les d’aventures que no hauria de deixar de llegir en un futur. Ara bé, com deia, el fet de ser tan resumides en alguns casos es fa difícil de seguir. Per exemple el Comte de Montecristo i l’últim Mohicà els he trobat especialment difícils pel què fa a l’argument, a causa suposo de l’acumulació de noms i dades històriques (també és cert que no els he llegit en la versió original). En canvi potser Tom Sawyer o l’Illa del tresor són més fàcilment resumibles i es poden seguir millor. Clar que un bon lector de nou, deu anys, no tardarà massa a poder llegir aquests llibres en la versió original.

També podem pensar que igual alguns lectors no llegiran mai els originals i un llibre com aquest li servirà com a mínim per tenir quatre idees clares d’autors i obres clàssiques. Però tinc els meus dubtes.

(Glòria Gorchs)

No hay comentarios: