Artistes insòlits

FITXA
=====
Títol: Artistes insòlits
(Traducció del castellà “Artistas insólitos” de Josep Subirats)
Autor: Daniel Monedero
Il•lustrador: Óscar T. Pérez
Edició: Barcelona: La Galera, 2009
Edat: de 10 a 12
Temàtica: art, pintura, biografies (imaginàries)


RESSENYA
=========





Fa ben poc que jo mateixa ressenyava en aquest blog “La gran orquesta de los animales”, la primera incursió en la ficció d’aquest tàndem d’autor-il•lustrador, i li donava la màxima puntuació per una història d’una gran força narrativa i suggerents il•lustracions. Ara em trobo amb la disjuntiva de què fer amb aquest àlbum, que em sembla encara més interessant que l’anterior. Puc saltar-me la puntuació de 0 a 4 i donar-li un 5?

Bé, ja m’enteneu... només era una manera de dir-vos que aquest és un llibre que no podeu deixar escapar. I a sobre, en un camp com l’art en el qual ja hem vist productes d’una qualitat espectacular, com el "Gran libro de los retratos de animales" de Svjetlan Junakovic (visiteu la seva web o llegiu la ressenya del llibre).

La comparació no és gratuïta, ja que tots dos llibres s’acosten a l’art des d’un punt de vista paròdic (molt més subtil en el cas de Junakovic, més evident en el llibre que ens ocupa). En aquest cas, són els artistes, els pintors, els qui són objecte de paròdia directa en aquest llibre, però en surten esquitxats també els col•leccionistes (capaços de pagar sumes exorbitants per “obres d’art” – i les cometes són molt intencionades), la crítica, els deixebles o seguidors de determinats moviments artístícs, la premsa, i un llarg etcètera que inclou pràcticament tothom relacionat amb el “mundillo” artístic (i fins i tot alguns de fora però que voldrien formar-ne part - o és que “El pintor cuiner” no els ha recordat a ningú?)

Llegeixin la presentació que del llibre han fet els seus autors al blog El Canibalibro per fer-se una idea del to que es desprèn de les biografies imaginàries d’artistes que s’hi han inclòs. Cadascuna d’elles ocupa una plana, i va acompanyada d’una il•lustració representativa, suggerent, i que fa molt per crear l’ambient nostàlgic, elegant i decadent que el llibre requereix (el contrapunt idoni a l’humor del text; una il•lustració més caricaturesca li hagués restat efectivitat). Ja m’ho crec, que els ha costat als autors decidir-se pels 14 artistes que inclourien en el llibre. Es nota que han fet el llibre que han volgut, i que no els ha fet por que no fos el gran èxit comercial de la temporada. Felicitats pels creadors i, per suposat, per l’editor/a que ha apostat no només per la publicació de l’obra, sinó també per la seva traducció al català. El llibre bé s’ho val.

2 comentarios:

El canibalibro dijo...

Hola. Somos Daniel y Óscar, autor e ilustrador del libro. Nos alegramos mucho de que hayas disfrutado con el libro y te haya parecido una obra interesante. Esperemos que esto ayude a que el libro sea más visible y más lectores puedas disfrutar de él. Lo cierto es que nosotros lo creamos con mucha ilusión, y estamos satisfechos, al menos, por tener la posibilidad de publicar una apuesta tan personal como esta. Tus palabras nos animan a seguir creando proyectos.

Un saludo.

"El Canibalibro"

L'Espolsada llibres dijo...

M'havia passat per alt però me l'apunto per demanar-lo ja!