Els sis clauets màgics

FITXA
=====
Títol: Els sis clauets màgics
Autor: Miquel Albert Soler
Il·lustrador: Òscar Julve
Edició: Claret Kids, 2011
Edat: de 6 a 12 anys
Temàtica: divulgació de la vida de Louis Braille


RESSENYA
=========
Aquest llibre explica la vida de Louis Braille i de com va arribar a fer la troballa del sistema Braille de lectura i escriptura per a cecs.
D’entrada els llibres divulgatius compten amb la meva simpatia, però en aquest cas no el puc valorar gaire positivament ja que crec que ha estat una experiència fallida.
El llibre es divideix en dues parts: una primera, on explica com si fos un conte –es a dir, amb llicències pròpies del relat de ficció- la infància i les circumstàncies que van fer que el nen Louis Braille arribés a idear el sistema que duu el seu nom; i una segona part on s’explica la biografia del propi Braille.
Se suposa que la primera part és la que hauria de ser més lleugera i entretinguda pels menuts, perquè gràcies a recursos propis de la fantasia pot animar els fets reals que van envoltar la vida d’en Braille. Però no. Es fa força farregós de llegir.
Gairebé resulta més agradable la segona part (la biografia pura i dura del personatge) que no pas el conte ficcionat sobre aquest sistema de lectoescriptura per a cecs.
A més, personalment, trobo que hauria estat tot un detall que en un llibre d’aquestes característiques (dedicat a l’invent del Braille...) el relat hagués estat escrit també paral•lelament en el propi sistema Braille, vull dir puntejat. Perquè, de fet, hi ha alguns fragments escrits en Braille, però quan dic “escrits” vull dir “escrits visualment”, es a dir, amb tinta només. Cap puntejat ni cap relleu. De manera que els infants (cecs o no) deixen de tenir l’experiència “tàctil” de saber com és la lectura del sistema Braille.

2 comentarios:

Albert Vila dijo...

A l'escola del meu fill han llegit aquest conte. La veritat és que al nen li ha encantat!!!... té 8 anys i se l'ha llegit en 2 dies.
Felicito a l'autor, a l'il·lustrador i a l'editorial per apostar per la sensibilització social dels més petits.

Sílvia Cantos dijo...

Jo tinc una opinió força diferent de la Sílvia, a mi aquest llibre em sembla una proposta molt interessant que presenta diversos punts forts. Per una banda presenta una història que a mi i als meus fills, de 5 i 8 anys, ens ha agradat molt per la manera tan entranyable com ens explica la dura experiència de Louis Braille, il·lustrada de forma divertida caracteritzant els personatges cecs d'una manera molt encertada.

A més ens ofereix la possibilitat de donar a conèixer el llenguatge Braille a partir de la història i de les explicacions tan planeres que ofereix. I per últim, dóna la possibilitat a aquells que ens agrada inventar i jugar amb el foment a la lectura, de treballar amb els nens i nenes aquest alfabet, si més no jo he de reconèixer que tan bon punt vaig llegir-lo vaig decidir que aquest títol donava el material necessari per muntar una acció de foment a la lectura.

I per últim, que m'estic enrotllant, és cert que s'agraïria que hi hagués alguna mostra d'aquesta escriptura tàctil en el llibre, però resulta evident que els costos s'haurien disparat i segurament també el seu preu de venda, amb la qual cosa l'editorial ha apostat per fer una escriptura visual, però encarta dins de cada llibre un díptic de la Fundació Once amb una mostra tàctil de l'alfabet Braille.