La merienda del bosque / Concert de piano


FITXA
=====
Títol: La merienda del bosque
Autor: Akiko Miyakoshi
Il·lustrador: Akiko Miyakoshi
Edició: Barcelona: Océano, 2013
Edat: a partir de 5 anys

FITXA
=====
Títol: Concert de piano
Autor: Akiko Miyakoshi
Il·lustrador: Akiko Miyakoshi
Edició: Barcelona: Ekaré, 2013
Edat: a partir de 5 anys



RESSENYA
=========
Dos àlbums il•lustrats deliciosos per a descobrir la jove autora japonesa Akiko Miyakoshi (1982). La lectura d’un et porta a descobrir l’altre i viceversa, perquè ambdós captiven d’igual manera i et deixen amb ganes de més. De moment, només podem gaudir d’aquesta excel•lent parella, però en seguirem la pista perquè aquesta autora és una veritable troballa!!

Miyakoshi ens regala dues històries carregades de fantasia i emoció continguda. La Kiko i la Momo són les protagonistes de La merienda en el bosque i Concert de piano, respectivament. La imaginació és el recurs que utilitzen per a fer front a situacions que esdevenen un repte per a elles: la Kiko perduda en el bosc i la Momo davant el seu primer concert de piano. La imaginació com a eina per a superar la por o la incertesa, i convertir a les nostres protagonistes en petites heroïnes quotidianes.

La merienda en el bosque 
Gran Premi per a Llibres Il•lustats de l’Associació de Llibres Escolars de Japó.
La Kiko s’endinsa en el bosc nevat, blanc i silenciós, seguint les petjades del seu pare que ha oblidat endur-se un pastís per a l’àvia. En la llunyania, la Kiko veu dibuixar-se la silueta del pare i el segueix, però s’entrebanca i ella i el seu pastís cauen a terra. Quina és la seva sorpresa quan vegi que no ha estat seguint al seu pare... sinó a un ós amb gavardina!! La Kiko és descoberta i convidada a un berenar molt especial, el berenar en el bosc que reuneix a una veritable assemblea d’animals molt ben avinguts. En un acte de generositat, s’ofereixen a reemplaçar el pastís malmès de la Kiko i acompanyar-la tots junts fins a casa l’àvia a manera d’alegre comparsa. Quan l’àvia obre la porta la Kiko està sola, tots els seus nous amics han desaparegut. Somni o realitat? Això ho deixem a gust del lector.
L’aventura de la Kiko ens fa pensar, sens dubte, en la Caputxeta vermella, però Miyakoshi revisa el conte clàssic per a oferir-nos un resultat nou i sorprenent. L’autora vesteix a la Kiko amb un bufó gorret vermell que fa conjunt amb una faldilleta també vermella. Amb aquests detalls, Miyakoshi ens pica l’ullet.

Concert de piano
La Momo, tota engalanada amb un bonic vestit vermell, té el seu primer concert de piano i està d’allò més nerviosa. Mentre espera el seu torn per a sortir a l’escenari, una veueta li xiuxiueja que tot anirà bé. És una ratolina que la convida a veure la seva pròpia funció. A través d’una petita porta, com Alícia al País de les Meravelles, la Momo accedeix a una platea plena de ratolins que contemplen un espectacle fascinant amb mags, equilibristes i ballarines. La ratolina ha de cantar, però està nerviosa... La Momo s’ofereix a acompanyar-la al piano. La sorpresa vindrà quan la Momo acabi de tocar i el silenci regni a la sala, la màgia està servida.
Miyakoshi ens ofereix un bon recurs per a plantejar la por escènica que poden experimentar els més petits. La Momo serà un exemple molt encoratjador.



Aquestes boniques històries estan il•lustrades amb un gust exquisit. El treball a llapis, la gamma de grisos i el gramatge del paper fan destacar els tocs puntuals de color que esquitxen les pàgines dels l’àlbums, sobretot el vermell dels vestits de la Kiko i la Momo, que esdevenen veritables focus d’atenció i contrast.

No hay comentarios: