La princesa captiva

FITXA
=====

Títol: La princesa captiva
Autor: Ricardo Alcántara
Il•lustrador: Gusti
Edició: Barcelona: Cromosoma, 2009
Edat: de 10 a 12
Temàtica:


RESSENYA
========
Ja fa dos anys que Cromosoma ens va sorprendre publicant El xaman de la tribu, la història d’una tribu on hi neixen tres nens sense ànima (el Colibrí, el Mico i el Guineu), un dels quals està cridat a convertir-se en xaman. Tancàvem aquell llibre amb el cor dividit, perquè tot i que el nostre personatge preferit, el Colibrí, esdevenia el xaman, la Mel, en canvi, s’havia lligat a l’astut Guineu en una relació que no presagiava res de bo. La Mel és la princesa captiva d’aquesta “continuació” d’aquella història (entre cometes, perquè pot ben bé llegir-se sense haver hagut de llegir primer El xaman de la tribu), i serà ella qui, en aquesta ocasió, haurà de superar les proves que l’esperen per poder desfer-se de les cadenes que la lliguen al Guineu abans que sigui massa tard.
De nou, la parella Alcántara-Gusti han construït una història (les il•lustracions contribueixen molt, especialment en la creació d’ambients i en donar la importància que cal als elements naturals) que respira i batega amb la cultura de les tribus amazòniques de l’Amèrica del Sud, especialment en l’animisme i, per tant, el respecte absolut de l’entorn natural, ja siguin éssers vius o els elements mateixos (aire, terra, foc i aigua) que formen el nostre món.
Una història de superació amb una lectura feminista (“La Mel sentia que la mirada d’en Guineu era una mena de soga que la lligava de mans i peus i que no la deixava fer el que desitjava ni comportar-se com volia. Se sentia tan incòmoda que no sabia cap a on mirar ni com comportar-se per no fer enfurismar el noi. Fes el que fes, a ell mai no li estava bé i s’afanyava a recriminar-la.”), on l’amor vertader i respectuós triomfaran, tot i que sota l’amenaça d’una venjança (potser en una tercera entrega que encara està per arribar?).

No hay comentarios: