Ressenyes flash - octubre 2009

Títol: La isla del pequeño monstruo negro-negro
Autor: Davide Cali
Il•lustrador: Philip Giordano.
Edició: Adriana Hidalgo Editora.

El monstre del títol viu en una cova fosca i sense colors, amb un rat-penat com a company. El seu amor per la fotografia el porta a sortir d’excursió, i amb una petita barca visitar altres illes on descobreix que existeixen altres colors. Però totes les illes tenen el seu inconvenient: a la illa verda, es perdrà dins la jungla; a la illa vermella, li agafarà mal de panxa per menjar massa bolets, etc... Al final, tornarà decebut a la seva illa, però serà el rat-penat, el seu company, el qui li farà adonar-se de tot allò que ha après en el seu viatge, i a més haurà portat una porció dels diferents colors per alegrar la seva illa negra i fosca.
És un conte rodó, on la història i les il•lustracions promouen una lectura creativa. En general és un llibre molt suggerent i molt ben editat.

(Marga Montfort)

***

Títol: Ruidos bajo la cama.
Autor: Jean-Marc Mathis
Il•lustrador: Jean-Marc Mathis
Edició: Adriana Hidalgo Editora.
Temàtica: Por

En aquest llibre ens trobem amb la mateixa escena estàtica en totes les planes, on dialoguen els personatges: un nen que es va a dormir, el monstres que s’amaga a sota el seu llit, i l’ombra del pare que apareix al final de la història. El diàleg ens mostra en colors diferents el text de cadascun dels personatges, i part de la gràcia radica en comprovar les diferències entre el que diu el text (per exemple, quan el nen es fa el valent) i el que veiem en les il•lustracions (clarament, està mort de por). El llibre té una estructura circular, i la caracterització dels personatges té molt de l’estil del còmic.

(Marga Montfort)

***

Títol: Les meves històries perdudes.
Autor: Xan López Domínguez
Il•lustrador: Xan López Domínguez
Edició: Libros del zorro rojo

Aquest es tracta d’un llibre molt personal, on es nota que autor i il•lustrador són el mateix. Tant text com il•lustracions ens mostren les “històries perdudes” de l’autor, aquelles idees, personatges o aconteixements fantàstics que l’autor no ha plasmat en cap història, i acaba desitjant que, encara que no les hagi escrit, només pel fet d’haver-les compartit amb nosaltres en aquests breus apunts, hagin servit per despertar la nostra imaginació.
Les il•lustracions són alhora molt detallistes però molt lleugeres (no es veuen recarregades), i dóna molt de joc buscar-hi tot allò a què el text fa referència.

(Marga Montfort)

***

Títol: El señor G
Autor: Gustavo Roldán
Il•lustrador: Gustavo Roldán
Edició: A buen paso

Aquest àlbum de petit format explica la història del senyor G, que viu en un poble silenciós perdut al mig del desert. Un dia decideix fer-hi tornar la música, i per fer-ho planta un arbre. Sembla que no hi estigui relacionat, però veurem com a l’arbre hi venen a viure un munt d’ocells que tornen la música al poble. Es tracta d’una història per tots els públics, amb il•lustracions molt divertides (fa gràcia com s’assemblen els personatges als ocells) i que aprofiten molt bé el format petit de l’àlbum.

(Marga Montfort)

***

Títol: El pequeño tigre rugidor
Autor: Reiner Zimnik
Il•lustrador: Reiner Zimnik
Edició: Kalandraka

Es tracta d’un text que va aparéixer originalment als anys 60 i que té, com a història, un toc de llibre antic (o diguem-ne “clàssic”) que pot agradar més als grans que no pas als petits. Es nota, per exemple, en el fet de que les petites ensenyances o “moralejas” del text hi estiguin expressades literalment, però amb molta gràcia. També les il•lustracions són molt divertides.
La història parla de l’aventura d’un tigre que decideix anar d’excursió a la ciutat però pel camí és segrestat i venut per uns lladres. Al final, un altre animal l’ajudarà a alliberar-se i tornar al seu lloc al bosc.

(Marga Montfort)

***

Títol: Nefelibata en cromos
Autor: Carlos Barral
Il•lustrador: Joe McLaren
Edició: Duomo Ediciones

Héctor Nefelibata és un nen que descobreix que pot enfilar-se als núvols i passejar-se. Un dia arriba a una illa i se li apareix un personatge estrany, una mena de fantasma que mana en aquell país on té tancats tots els colors, i ell els allibera. Tot i que la història no té gaire més secret, contrasta amb al llenguatge en el qual està escrita: molt poètic i d’una gran sonoritat. Això el fa un llibre difícil de classificar.

(Glòria Gorchs)

No hay comentarios: