Ratas

FITXA
=====
Títol: Ratas
Autor: Gottfried Benn
Il·lustrador: Wolf Erlbruch
Edició: Barbara Fiore, 2009
Edat: a partir de 15
Temàtica: Poema
Puntuació: ¿?

RESSENYA
=========
Wolf Erlbruch no només ha escrit i il•lustrat alguns dels millors àlbums que recordem dels darrers anys, sinó que s’ha dedicat a recuperar alguns textos d’autors clàssics per presentar-ne la seva versió il•lustrada. Va ser el cas d’ El nuevo libro del abecedario de Kart Philipp Moritz (1756) editat també per Barbara Fiore. I és el cas de Ratas, on Erlbruch il•lustra el poema de Gottfried Benn, “Hermosa Juventud”.
Llegeixo a l’editorial aquesta petita presentació del poeta:
Mansfeld/Westprignitz (hoy Putlitz/Brandenburgo) 1886 ,Berlín, 1956.
Médico y poeta. Sus primeras obras se encuadran en la corriente expresionista de principios del siglo pasado. Cultivó una poesía sarcástica y melancólica, encumbrando la forma estética como la única salvación posible frente al nihilismo y a la pérdida de valores de su tiempo.”
Us afegeixo aquesta informació perquè potser cal conèixer a fons el poema, en quin moment va ser escrit, què representa, per entendre finalment el llibre que ens presenta avui il•lustrat Erlbruch.
És un llibre difícil, d’un clar valor estètic, pensat per un públic que el valori com a tal, com a objecte artístic. Però per a mi, una lectora de peu, enamorada de la Talpeta i sobretot del seu llibre La gran qüestió (Kókinos, 2005), Ratas és un llibre difícil de comentar o de recomanar. Se m’escapa...

No hay comentarios: