Genealogía de una bruja

FITXA
=====
Títol: Genealogía de una bruja
Autor: Sébastien Perez i Benjamin Lacombe
Il·lustrador: Benjamin Lacombe
Edició: Madrid: Edelvives, 2009
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: Bruixes


RESSENYA
=========
Edelvives seguint el filó de Princesas ha traduït dues obres més que vénen a ser catàlegs de personatges. Per una banda ha publicat una obra sobre fades (Hilo de hadas) i per l’altra, ha tret dos llibres sobre bruixes que es presenten en un pac de col•leccionista.

Per una banda hi ha un àlbum il•lustrat titulat La pequeña bruja i per l’altra Brujas y hechizos. Ambdós llibres escrits i il•lustrats pels mateixos autors. De fet, els llibres estan d’alguna manera relacionats perquè un forma part de l’altra. En el primer, l’àlbum, el personatge principal troba un llibre “Grimorio. Brujas y hechizos” que justament és el segon.

El disseny, el contingut i fins i tot el nivell de lectura són força diferents. L’àlbum explica la història d’una nena que descobreix, gràcies a un llibre que amaga la seva àvia, que forma part d’una llarga cadena de bruixes que han viscut al llarg de la història. A banda d’aquest fet, l’argument és clar: la Lisbeth, que així s’anomena la protagonista, ajudarà a un amic gràcies a les seves dots d’endevina a sortir d’un sot on ha caigut enmig d’una tempesta de neu.

El segon llibre és més un inventari de bruixes, amb un capítol dedicat a cada una d’aquestes bruixes cèlebres i no té una edició tota il•lustrada com l’anterior sinó que mescla retalls, esquemes, falses fotografies, documents i cartes de l’època, etc. per donar més veracitat a allò que s’explica. L’enquadernació fins i tot vol imitar un llibre antic, fet de tela i imprès amb lletres daurades. Les històries que expliquen giren entorn de tretze dones que són possiblement bruixes. Tot i ser ficció, la majoria d’elles parteixen de personatges històrics, mitològics o de la tradició popular. Entre elles podem trobar Gretchen (Hansel i Gretel) o la bruixa de la Blancaneus, però també a Isis (Egipte), Medusa (a qui rapta Poseidó), Joana d’Arc o la Mona Lisa. La barreja real i ficció és ben elaborada i el resultat és un text d’extensió breu (dues o tres pàgines) i d’un nivell de comprensió accessible per als joves lectors.

El resultat doncs és molt bo, una edició ideal per a regalar per aquestes dates i quedar la mar de bé amb la família o les amistats.

1 comentario:

Cinderella at Midnight dijo...

Es un libro precioso, verdad? Edelvives ha acertado de pleno con esta colección. He leído Genealogía de una Bruja gracias a que mi hermana no se resistió y lo compró. ¡Qué maravilla! También recomiendo el de Cyrano. Una cucada...

Un saludo!!!