El mag dels fogons

FITXA
=====
Títol: El mag dels fogons
Autor: Joan de Déu Prats
Il·lustrador: Paloma Valdívia
Edició: Hipòtesi, 2011
Edat: de 5 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
Qui no s’ha trobat en la terrible situació d’intentar sense èxit que un infant es mengi bledes, pèsols, peix o qualsevol altra plat? Aquesta situació és un d’aquells reptes per els quals tothom ha de passar en algun moment de la seva vida, i quin tràngol!!

«En Farinetes va esclatar a plorar per deixar ben clar que tenia bons pulmons. Acabava de néixer! Tot seguit va obrir els ulls i el món se li va omplir d’ombres. De seguida, però, va escoltar el cor de la mare, va olorar la seva fragància i es va desfer amb les seves carícies».

L’editorial Hipòtesi ens presenta un text de Joan de Déu Prats que ens ofereix múltiples idees per donar la volta a aquesta situació, de la mà d’una àvia ‘maga’ descobrirem que substituir els pèsols per perles verdes d’un tresor, o bé el peix per l’embolcall d’una pinta perquè les sirenes puguin pentinar-se els seus llargs cabells, podrem seduir els més petits i aconseguir que obrin tots els seus sentits al món gastronòmic. La idea no és nova, cert, però la manera com s’ha tractat, integrant al joc els altres sentits que intervenen en ritual de menjar aconsegueixen que es desmarqui del que s’ha publicat fins ara. Qui pot resistir-se al so del xup xup d’un bon guisat, la flaira que es desprèn en destapar un plat, la visió que ens ofereixen alguns aliments i fins i tot el menjar amb els dits, tots els sentits en són protagonistes.

Un altre element que enalteix el valor d’aquest àlbum són les il•lustracions que Paloma Valdívia ha creat per a l’ocasió de les que cal destacar la vivesa del color, el fons de les pàgines alterna diferents tons ben vius, com ara el groc i el vermell i les imatges estan plenes de ritme, fet que ajuda a que els nens gaudeixin observant-les.

Però encara hi ha més, molts de vosaltres podreu entendre alguns conceptes que hem descobert de la mà de Ferran Adrià. En Farinetes ens revelarà que les mandonguilles poden ser bombolles, les sopes, núvols, i fins i tot, que la samfaina es pot descompondre en colors per formar un bonic Arc de sant Martí. Aquest llibre només té una pega, tan bon punt gires la última pàgina, t’assalten unes ganes enormes d’anar-te’n de dret a la cuina a fer una mica de ‘màgia’.

Aquest àlbum il•lustrat ha estat editat amb motiu de l’exposició L’art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià presentada a CX La Pedrera, del 14 de març fins al 26 de juny de 2011. Així doncs aquí us deixo aquesta doble proposta, lectura + exposició.

No hay comentarios: