El zorro que perdió la memoria

FITXA
=====
Títol: El zorro que perdió la memoria
Autor: Martin Baltscheit
Il·lustrador: Martin Baltscheit
Edició: Lóguez, 2011
Edat: totes les edats
Temàtica: vellesa, alzheimer


RESSENYA
=========
Sovint hi ha temes que resulta difícil d’explicar als més menuts... Un d’aquests temes, és l’Alzheimer, i amb aquest àlbum crec que s’ha trobat una manera sensible i propera d’explicar-ho als infants.

L’Alzheimer és una malaltia amb la qual més d’un menut tindrà una dura topada (amb la cara del seu avi o àvia, oncle o tieta...) en algun moment de la seva vida; i un llibre com aquest aconsegueix explicar-la sense fer-te un nus a la gola (o més ben dit, el nus es fa igualment perquè l’Alzheimer és l’Alzheimer però, si més no, és un nus menys dur de tragar...).

Martin Baltscheit té el detall de deixar que sigui tot un senyor guineu el nostre protagonista, cosa que permet situar la història en el món animal i allunyar una mica la mirada que es fa sobre la malaltia. Aquest fet, però no impedeix que expliqui símptoma a símptoma, amb tota claredat i sensibilitat, l’Alzheimer i les seves conseqüències. A mesura que va envellint, la nostra guineu protagonista -amo i senyor del bosc en la seva joventut- comença a perdre la memòria. Al principi, les llacunes de memòria són petites tonteries (el dia en que estem, allò que anava a dir...) però poc a poc els oblits es van fent grans fins a ocupar tota la seva vida, la seva ment i el seu dia a dia. Però, en Baltscheit té la deferència de no deixar sol del tot al nostre protagonista, perquè abans de finalitzar el llibre ens diu: “No podía acordarse de ningún nombre. No encontraba el camino a casa. No le gustaba dormir solo. ... Pero eso no tenía que hacerlo.” Algú acompanyarà el senyor guineu fins al final.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Felicitats pel teu blog! Sóc Carles de Printcolor, impremta digital de llibres, i et volem regalar la impressió del llibre del teu blog gratis. ¿T’interesaria? La nostra web: www.printcolorweb.com i per a més informació info@printcolor.es