Barro de Medellín

FITXA
=====
Títol: Barro de Medellín
Autor: Alfredo Gómez Cerdà
Il·lustrador: Xan López Domínguez
Edició: Edelvives, 2009
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
La lectura d’aquest llibre m’ha creat certa contradicció interna que fa que finalment no li hagi donat una puntuació més alta. Es tracta d’un llibre molt amable a nivell de to, de sensacions, de contacte amb els personatges, d’aquells llibres que et deixen un regust dolç un cop tanques la darrera pàgina.
I per contra, és un llibre que parla de la dura vida de Camilo y Andrés, uns nens de deu anys que viuen en el barri de Santo Domingo Savio de la ciutat colombiana de Medellín.
El llibre explica com aquests nens han de refer les seves cases de fang cada vegada que plou; com han de robar per poder comprar alcohol cada dia pels seus pares; les pallisses que rebran si no ho fan; com les mares han de treballar de qualsevol cosa per aconseguir diners per mantenir els fills; com aquests nanos deixen d’anar a l’escola...
El què passa és que tot això s’explica a través de la mirada dels infants i la sensació és que per a ells no és prou dur.
Crec que és una visió un pèl idealitzada i massa amable d’una realitat molt dura. No sé si la idea de l’autor era aquesta o si pensava amb el públic de set, vuit anys i creia que no es podia fer un llibre més dur. No ho sé, però a mi no m’acaba de lligar. Estaria a les antípodes de llibres com els de Janer Manila quan denuncia la vida dels infants del Brasil, etc. (Samba per a un menino da rua. Edebé, 2000)
Entremig hi ha tot un episodi que protagonitza la bibliotecària de la nova biblioteca monumental que s’ha inaugurat enmig del barri. Tota aquesta part, tot i que també un pèl idealitzada, és molt bonica i engrescadora per a les que estem dins la professió.

[Llegiu una altra opinió sobre aquest llibre.]

2 comentarios:

patricia metola dijo...

El ilustrador es Xan López Dóminguez

:)

sfer dijo...

Gracias, Patricia. Hemos añadido el dato en ambas reseñas. :-)