Con las manos vacías

FITXA
=====
Títol: Con las manos vacías
Autor: Ana Tortosa
Il·lustrador: Cecilia Varela
Edició: OQO, 2010
Edat: de 4 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
Us vull recomanar un àlbum del qual el que més m’ha agradat és la idea que transmet als infants: Els millors regals no són els que es compren. Una afirmació que a primera vista pot semblar obvia, no ho és tant, per als nens i nenes d’avui dia, i no per culpa seva, sinó per la societat en que vivim, on primen moltes vegades les coses materials, les tangibles, aquelles que es valoren amb diners, més que qualsevol altra. Ana Tortosa, l’autora, ha escollit un títol molt suggerent per aquest àlbum “Con las manos vacías”.
En ell, convida als més petits a veure-hi més enllà de les coses materials i a explorar altres opcions d’oci: la natura, la imaginació o l’amistat. I a partir d’un original joc de preguntes i respostes de la protagonista,teixeix un conte que enganxa als nens per la seva similitud a una endevinalla.

La història ens explica que avui és l’aniversari del Mario, i la Jana està convidad a berenar a casa seva. Encara no ha decidit què li regalarà i pel camí va pensant en un obsequi per al seu amic, Se li acudeixen moltes coses, però no és fàcil decidir-se quan busques alguna cosa ben especial. La lectura d’aquest àlbum exigeix lectors desperts i heus aquí el repte que l’escriptora proposa: endevinar la identitat d’aquest misteriós Mario abans d’arribar al final.

Resoldre l’enigma no és tan complicat, però cal estar ben atents a cadascuna de las pistes que la petita Jana ens va facilitant durant el relat. Aquesta és la segona col•laboració de l’autora Cecilia Varela amb OQO editora, aconseguint omplir de llum i vida cadascuna de les pàgines d’aquest fantàstic llibre. Les referències constants al mar i els motius mariners: el timó, la platja, el far, i d’altres són una metàfora d’aquest mar de preguntes per on navega la petita Jana buscant el millor regal per al seu amic.

Dos personatges, un gat negre i un pop, l’acompanyen en aquesta dolça aventura. La il•lustradora ha escollit aquests companys de viatge perquè es tracta d’animals vinculats tradicionalment amb la cultura marinera. Potser que ara ens sorprengui aquesta dada, però fins n fa gaire els mariners viatjaven amb gats a bord per tenir a ratlla els ratolins. Per ells eren una mena de talismans de la bona sort i són moltes les supersticions que existeixen al voltant d’aquests animals.

Però com tots sabem, els contes tenen un principi i un final. La Jana gairebé sense adonar-se’n, arriba a casa d’en Mario. Voleu saber què li regalarà? Haureu de navegar per les pàgines d’aquest magnífic conte “Con las manos vacías”.

No hay comentarios: