Tastant el cel

FITXA
=====
Títol: Tastant el cel
Autor: Ibtisam Barakat
Il·lustrador:
Edició: Barcelona: Bambú, 2010
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: biografia; conflictes.


RESSENYA
=========
Memòries de l'autora, que comprèn l'any 1967 fins el 1971, on queda palesa la seva infància a Palestina.

Ibtisam Barakat relata amb naturalitat i senzillesa un món fet a miques per la guerra; la convivència de la seva família enmig d'un camp de tir, on es quotidià veure soldats disparant i on els petits juguen amb els casquets de bala.

L’autora es relata fets esfereïdors, com la fugida de casa i la separació de la família per part d’una nena de 7 anys que es perd dels seus enmig d'una fugida massiva quan esclata la Guerra dels Sis Dies, així com la duresa de la vida com a refugiats palestins, on el seu amic és un burret de la família que els acull. La seva alegria al descobrir l'alfabet àrab, ja que l'autora convertirà la llengua en el seu refugi en un món fragmentat, convuls i violent.

Una Ibtisam adolescent busca la seva llibertat en un apartat de correus, mitjançant el qual es posa en contacte amb estudiants d'altres parts del món. Conèixer diferents maneres de viure la reconforta i l'allunya del seu dia a dia, on el consell de la seva mare sempre ha estat “fes-te invisible, no cridis l'atenció, no et facis veure”.

Paraules poderoses i demolidores explicades amb senzillesa i naturalitat des del punt de vista d'un infant.

A les últimes pàgines del llibre es proposen unes fitxes didàctiques per aprofundir diferents aspectes que surten a la novel•la, o per iniciar debats.

No hay comentarios: