L'àvia pirata

FITXA
=====
Títol: L'àvia pirata
Autor: Geraldine Durrant
Il·lustrador: Rose Forshall
Edició: Barcelona: Elfos, 2010
Edat: a partir de 5 anys
Temàtica: humor, pirates


RESSENYA
=========
Història divertida d’una àvia que de jove havia estat pirata. La narradora és la néta, que és qui explica com aquesta àvia va arribar a ser pirata.

L’autora juga amb el contrast que hi ha entre el perfil de pirata, normalment associat al gènere masculí i de característiques més aviat rudes i agressives, amb el de l’àvia, que transmet tendresa i debilitat. Ella és una àvia diferent: enèrgica, valenta, activa i una mica bèstia.

La protagonista té nostàlgia pel passat pirata: tant a l’hora de decorar casa seva com a l’hora d’actuar fent les feines de la casa (talla el pollastre rostit amb el sabre, cuina un superpastís amb gust d’algues). L’àvia té una mascota molt curiosa, un cocodril, a qui li consent tot, i està casada amb un home que el fa anar de bòlit.

Les il•lustracions deixen entreveure en tot moment l’ambientació pirata. Casa seva està plena de cofres amb monedes, i per tot arreu hi trobem motius marins: peixos, sabres, vaixells de fusta, ampolles de rom i xerès o salvavides. També hi ha uns ocellots de colors molt graciosos que van apareixen a gairebé totes les il•lustracions.

Conté molts tocs d’humor, per exemple, quan l’àvia diu que “el xerès fa més per a una senyora” o quan abans d’anar a dormir “tant ella com el seu cocodril es treuren la dentadura”.

Aquesta obra va obtenir el Premi Raw, concurs de narrativa de la BBC.

No hay comentarios: