La vida y poesía de Miguel Hernández

FITXA
=====
Títol: La vida y poesía de Miguel Hernández
Autor: Rosa Navarro Durán
Il·lustrador: Jordi Vila
Edició: Barcelona: Edebé, 2010
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica: biografia literària


RESSENYA
=========
Retrat biogràfic il•lustrat de Miguel Hernández, aparegut amb motiu del centenari del naixement del poeta. L’autora, catedràtica de literatura i experta en acostar textos clàssics al lector infantil, ens ofereix una interessant panoràmica de l’obra d’Hernández, així com dades concretes relatives al context i al contingut de cadascun dels seus llibres. Tanmateix, el to de la narració és heterogeni i la lectura se’n ressent.

La vida de Miguel Hernández és plena de fets tràgics que l’autora repassa fidelment. Però, per fer-ho, adopta una veu asèptica que vol ser equànime quan aborda fragments susceptibles de crear polèmica. Així, un relat d’infantesa que sembla introduït per un “hi havia una vegada” (amb “hermanitos y hermanitas”, pobresa i natura bucòlica) acaba donant pas a una narració poc compromesa de la seva vida adulta, veraç però merament expositiva, sense gust per la paraula: com si el llibre, decidit a defugir tota càrrega ideològica, li digués al seu lector “ja ho entendràs quan siguis gran”. Bona part de la LIJ fa temps que evita injectar apologies o lliçonetes morals, i trobo que això és un encert. Però l’elaboració d’un llibre sobre La vida y poesía de Miguel Hernández obliga a ser francs i a explicar els esdeveniments obertament, sense amagar-los sota una pàtina conciliadora, o bé a dedicar el volum únicament a l’estudi i divulgació per a públic infantil de la seva poesia. De fet, els apunts per iniciar els lectors en la comprensió i el gaudi estètic dels versos d’Hernández són excel•lents. Llàstima que, en proporció, siguin tan escassos, i que la presència de poemes sigui purament testimonial.

La vida y poesía de Miguel Hernández és un llibre descompensat, que més aviat sembla fet per a pares que ho ignorin tot sobre el poeta i vulguin explicar-ho als seus fills aprofitant l’efemèride.

No hay comentarios: