Malena Ballena

FITXA
=====
Títol: Malena Ballena
Autor: Davide Cali
Il·lustrador: Sonja Bougaeva
Edició: Libros del Zorro Rojo, 2010
Edat: de 4 a 10
Temàtica:


RESSENYA
=========
Aquesta és una d’aquelles joies que cau a les teves mans i et fa feliç. Malena Ballena ens explica la història de la Malena que pateix el rebuig de les altres nenes per culpa del seu sobrepès, arribant al punt de mal anomenar-la balena. Però un dia, el monitor de natació li dóna una idea que fa que les coses comencin a canviar.

Tothom sap que els nens són cruels per naturalesa, quan situen a algú en el seu punt de mira, poden convertir la seva existència en un infern, és per això que cal obrir-los els ulls a prejudicis absurds com el de la imatge física. Davide Cali ens ho serveix en safata, elaborant una història senzilla que arribarà als nens aconseguint que s’adonin que el que aparentment pot fer riure a uns, pot fer plorar a d’altres, l’autor mostra una vegada més amb aquest àlbum perquè el seu treball ha estat premiat repetidament. El llibre mostra als nens com amb el poder de la imaginació poden superar les seves pors, i fins i tot riure-se’n com fa la protagonista de la història.

Sonja Bougaeva il•lustra aquesta història amb unes imatges tendres i divertides, que transmeten els diferents estats en què es troba la Malena, trista, incrèdula, somiadora o feliç, les imatges parlen per sí mateixes de manera que en una pàgina on únicament hi ha una paraula els nens “hi llegeixen” molt més. Ideal per regalar a nens i no tan nens.

(Sílvia Cantos)

***

La Malena és una nena petita a qui li encanta nedar però té un gran problema. Totes les seves companyes de classe es riuen d’ella perquè creu que pesa massa. I serà una interessant conversa amb el seu monitor qui li farà descobrir que la solució a aquest problema és molt senzilla:

—¿Qué te pasa, Malena? ¿No te gusta nadar? ¡Porque lo haces muy bien!
—No, peso demasiado.
—Eso es porque lo piensas.
—¿Qué?
—Somos lo que pensamos que somos. Para nadar bien, debes pensar que eres ligera. ¿Crees acaso que el pájaro o el pez piensan que pesan mucho? ¡Por supuesto que no! Así que si quieres ser ligera, piensa que lo eres. ¡Inténtalo y verás!


En aquest precís instant a la Malena se li obrirà un nou món que li farà deixar de banda els seus complexos i pors. El fantàstic truc del seu monitor la farà gaudir de la natació, dels seus companys i del que és més important, estar contenta amb ella mateixa.

Un llibre que compta amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut, el Ministeri de Sanitat i l’estratègia NAOS per la manera en que des de la història s’intenta combatre l’obesitat infantil.

Cal destacar també la gran qualitat de les il•lustracions de Sonja Boujaeva que aconsegueixen transmetre a través de les seves il•lustracions els sentiments i sensacions de la protagonista en tot moment.

(Albert Correa)

No hay comentarios: