L'enigma Altai

FITXA
=====
Títol: L'enigma Altai (també disponible en castellà)
Autor: Rayó, Miquel
Il·lustrador: -
Edició: Edebé, 2010 (Col. Periscopi)
Edat: 13 anys
Temàtica: aventures


RESSENYA
=========
Miquel Rayó és sens dubte uns dels autors destacats de la nostra literatura. Aquesta vegada s’ha posat un repte ell mateix i ha decidit llançar-se a l’aventura d’escriure un llibre d’aventures de tall clàssic, deixant enrera els relats més profunds i realistes com El camí del far o El cementiri del capità Nemo. La veritat és que jo estic encantada amb el seu experiment perquè Rayó ha escrit una història emocionant, ben documentada, amb petites dosis d’humor, misteri i fins i tot una miqueta d’amor, que ens trasllada a les altes muntanyes de Gorno-Altai, situades al territori de l’antiga Unió Soviètica. Rayó ha canviat de gènere, però la qualitat de la seva prosa continua intacte. El lector haurà d’acompanyar a una expedició ben curiosa formada per un alpinista veterà i el seu cuiner, un turista que no para de sorprendre’ns i que amaga un gran secret, la directora (enamorada de l'alpinista) i el cap dels guardes de la reserva.

L’objectiu de tot plegat és averiguar qui està provocant unes morts esgarrifoses que semblen causades per éssers antinaturals. La intriga no defraudarà a ningú, perquè: estem parlant dels neardentals, els homes de les muntanyes que no s'han extingit? Estem parlant d'un complot internacional? Terroristes? La mafia italiana?

(Glòria Gorchs)

***

D'un temps cap a aqui s'han produït morts i desaparacions d'homes a la reserva natural de les Muntanyes Daurades, una serralada perduda i desconeguda de la República de Gorno-Altai, que abans pertanyia a l'antiga Unió Soviètica.

Des del principi, hi ha moltes i diferents sospites, però totes convergeixen en un punt en comú, els rumors de l'existència d'uns éssers terrorífics, els Alma (els homes de la muntanya). Des de fa segles, la gent de la contrada ha anat explicant de pares a fills l'existència d'aquests éssers, però ningú sap del cert si és veritat o llegenda.
Per tal d'apaivagar els rumors, organitzen una expedició que té la missió d'esbrinar què està passant, però no serà pas fàcil! Tots els membres d'aquesta peculiar croada tenen objectius diferents i caldrà posar-hi empeny i seny per a acoseguir la fita. A més, hi ha altres personatges que no els hi interessa que se sàpiga què està passant, aquests també busquen els Alma i no estan disposats a perdre passada!

És una d'aquelles novel•les d'aventures en la que un cop hi entres es difícil deixar-la. Està ben narrada, ben documentada i manté l'acció en tot moment. Recorda als clàssics d'aquest gènere.

La temàtica juga entre la realitat i la ficció gràcies a l'existència d'aquests éssers misteriosos, i alhora ens farà barrinar i reflexionar sobre molts altres temes, com ara cap a on va l'espècie humana, què estem fent amb el nostre planeta...

Val la pena llegir-la, una novel•la diferent al que ens té acostumats Miquel Rayó i a tenir en compte per a variar de gènere dins un mercat juvenil, on sembla que darrerament només hi tinguin cabuda la literatura fantàstica i alguna de realista.

(Marta Martí)

No hay comentarios: