Berta sueña

FITXA
=====
Títol: Berta sueña
Autor: Antonio Ventura
Il·lustrador: Juan Carlos Palomino
Edició: Mèxic: Fondo de Cultura Económica, 2010 (A la orilla del viento; 204)
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
“Berta tiene una caja de tesoros. En ella guarda trocitos de su vida, como la canica que le ganó hace poco a Daniel, el calidoscopio que le regaló Clara, su mejor amiga, o el bibelot que le regaló Miguel con un papel arrugado en el que decía “te quiero”. Berta va creciendo y todos los días sueña, imagina y se pregunta; y así abre pequeñas ventanas por las que entrevé la belleza de su mundo cotidiano.”

Novel•la breu o conte llarg en què l’autor explica de forma ben senzilla, sense gaires descripcions ni adornaments, la vida quotidiana de la Berta, una nena d’uns 9-10 anys.
La Berta, que viu amb els seus pares i també té un germà petit, és molt i molt fantasiosa i li agrada molt llegir llibres. Té una molt bona amiga, la Clara, i amb ella comparteix, juntament amb un altre company d’escola, el Daniel, l’afició de col•leccionar fulles d’arbres.

La Berta està molt preocupada perquè un antic amic seu, i sembla que també primer amor, se n’ha anat a viure en una altra ciutat. Ella li ha escrit una carta, però ella encara no n’ha obtingut resposta, i aquest fet la pertorba i l’angoixa, pensa que el seu amic ja s’ha oblidat d’ella i això ella no ho pot soportar. Té constantment el Miguel en el seu pensament i no entén perquè no li escriu, ja que ell li va prometre que ho faria.

La història no va més enllà de les preocupacions que té la protagonista i de narrar com viu el dia a dia. És un llibre tranquil, pausat, sense ensurts ni aventures, només descriu els pensaments d’una nena i com afronta les seves pors i els seus desitjos. No hi ha més. Història intimista, poètica, que relata la realitat d’una nena de 10 anys.

Penso que si aquest llibre el llegeixen nens o nenes d’uns 10 anys, hi trobaran a faltar més acció i més trama argumental. Crec que una obra tan tranquil•la i filosòfica no pot ser compresa pels ulls d’un públic infantil.

Conté il•lustracions en blanc i negre, surrealistes, que transmeten pau quan les mires.

No hay comentarios: