África en el corazón

FITXA
=====
Títol: África en el corazón
Autor: M. Carmen de la Bandera
Il·lustrador: -
Edició: Bambú, 2011 (Col. Grandes Lectores)
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Aquesta és la història d'un jove camerunès, d'un poble dowayo, que viu tot un seguit de circumstàncies (mort de l'avi que es feia càrrec d'ell, pare alcohòlic, orfe de mare) que l'empenyen a abandonar el seu país. L'objectiu és arribar a Espanya i retrobar-se amb un antropòleg que li promet ajudar-lo. Però pel camí viu situacions massa extremes per l'edat que té: una màfia l'obliga a fer de nen soldat, veu morir a una amiga seva que trepitja una mina, i intenta creuar l'estret diverses vegades presenciant diverses morts.

És un relat en primera persona directe i colpidor de les condicions de vida extremes que viu pel camí però també transmet la bellesa d'aquest continent i la calidesa de la gent que l'habita. La novel•la s'entreté amb la descripció de les tradicions i formes de viure de les diverses ètnies del Camerún. L'autora ha fet una tasca profunda de documentació ja que quan el llegeixes et poses en la pell del protagonista i fins i tot penses que és un personatge real.

Jo penso que és un bon llibre per mostrar als joves que no és el mateix néixer a un poblat africà que a la civilització occidental, a més de donar a conèixer els motius que porten a moltes persones a creuar l'estret per trobar unes millors condicions de vida.

Aquesta és la vuitena edició, el llibre és del 2004 i l'han reeditat amb el nou disseny de la col•lecció Bambú. També existeix una segona part, Mi vida en el paraíso, on el mateix protagonista explica les seves dificultats com a persona il•legal.

No hay comentarios: