=====
Títol: La porta dels tres panys
Autor: Sònia Fernández-Vidal
Il·lustrador: Oriol Malet
Edició: La Galera, 2011
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica:
RESSENYA
=========
En Niko, un noi solitari de 14 anys, no s’imagina les conseqüències que li portarà no seguir el camí que cada dia recorre per arribar a l’institut. Quan varia la ruta, descobreix una casa que no havia vist mai abans. Atret pel misteri, hi entra i es veu immers en un estrany univers. Dins del món quàntic passen coses sorprenents, des d’una guerra entre la matèria i l’antimatèria a la desaparició del gat de Schrödinger, passant per una taller de rellotgeria on es posa a prova la relativitat del temps. Immers en aquesta aventura inesperada, en Niko té la missió de retornar l’equilibri, ara en perill, entre el seu món i l’univers quàntic que acaba de descobrir.
I és que resulta evident que la via que utilitzem per fer arribar informació als nens i nenes és una decisió essencial que cal reflexionar amb calma ja que en bona mesura, decidirà el fet que aquestes dades s’absorbeixin millor o pitjor. Fer-ho mitjançant una conferència, una classe magistral o una xerrada pot resultar poc productiu, si la persona no sap captar l’atenció del seu públic degudament, és per això, que m’ha entusiasmat la obra que la Sònia s’ha tret de la màniga. Una novel•la fantàstica, plena d’aventures, amb personatges i situacions que capta l’interès dels lectors des de la primera pàgina, doncs ha creat tot un món paral•lel amb una combinació de factors excel•lent: uns enormes coneixements de física quàntica (no podem oblidar que estem parlant d’una jove doctora que ha treballat als centres més prestigiosos d’investigació a nivell mundial), amb una passió per la docència que l’ha portat a crear aquesta genial història, que aconsegueix que els infants entenguin conceptes que molt possiblement a l’escola no han captat, mentre estan llegint un llibre de fantasia, senzillament.
Els enigmes que van apareixent al llarg de la història, estimulen la curiositat del lector, i no tinc cap mena de dubte, que un cop n’hagin ‘patit’ uns quants, canviarà la seva lògica a l’hora de resoldre’ls, i assolir això és un grandíssim èxit pel que cal felicitar la Sònia i a tots aquells docents que decideixin posar aquest títol entre les lectures recomanades als alumnes.
La història ja he dit del per activa i per passiva que és una joia, però aquí no s’acaba tot, Oriol Malet s’ha encarregat de posar cara als personatges i ho ha fet amb un treball amb blanc i negre molt ben aconseguit, un tipus d’il•lustració que s’adiu molt amb el perfil de lector al que es dirigeix aquest llibre, senzilla, divertida i fins i tot, un punt irònica. I si a algú no li semblen prous els arguments donats, us recomano que agafeu un exemplar de ‘La porta dels tres panys’ i el fullegeu, l’acurada edició que la Galera ha fet és el granet de sorra que us ha d’acabar de decidir, un format més aviat quadrat, pàgines que respiren, amb una tipografia molt agradable que varia quan ens apareix algun enigma, amb les il•lustracions d’Oriol Malet i alguns símbols ‘quàntics’ que amenitzen la lectura.
Sense cap mena de dubte, una magnífica elecció per a lectors de deu anys en endavant, que cal recomanar des d’escoles, biblioteques i a casa, gaudiran i aprendran, paraula! I perquè aneu obrint boca aquí us deixo un enigma:
Imagineu un carrer per on circula un cotxe fosc, sense llums.
Tots els fanals del carrer estan apagats.
No hi ha cap mena de resplendor ni llum provinent dels aparadors.
Tot d’una, un gat negre creua pel davant del cotxe.
Malgrat això, el conductor frena a temps abans d’atropellar-lo.
Com ha aconseguit veure’l?
Tots els fanals del carrer estan apagats.
No hi ha cap mena de resplendor ni llum provinent dels aparadors.
Tot d’una, un gat negre creua pel davant del cotxe.
Malgrat això, el conductor frena a temps abans d’atropellar-lo.
Com ha aconseguit veure’l?
1 comentario:
MUY BUEN LIBRO. MUY INTERESANTE Y ADEMÁS APRENDIENDO FÍSICA!
Publicar un comentario