El pez rojo

FITXA
=====
Títol: El pez rojo
Autor: Taeeun Yoo
Il·lustrador: Taeeun Yoo
Edició: Faktoría K de Libros, 2011
Edat: de 6 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
L’avi d’en Ramiro era l’encarregat d’una biblioteca molt antiga que hi havia enmig del bosc. Un dia, en Ramiro va acompanyar al seu avi i s’emportà amb ell al seu amic el peixet vermell. Era la primera vegada que el nen entrava a la biblioteca i estava enlluernat per aquelles enormes sales plenes de llibres. Va mirar a totes i cadascuna de les prestatgeries i no va deixar ni un sol racó sense explorar...

És possible que un peix desaparegui dins un llibre? És possible que un nen se submergeixi en un llibre per a salvar a un peix? Aquest treball presenta una història situada en un punt eteri en la frontera que separa realitat i ficció, amb una cuidada edició i preciosa proposta estètica, amb tonalitats ocres a base de tintes i ploma, on destaquen les pinzellades vermelles dels elements que centren l’atenció de la història. Són il·lustracions estimulants que pràcticament no necessiten paraules. És, precisament, en el moment més emocionant de l’aventura, quan prescindeix del text i el relat es plasma únicament amb imatges.

Taeeun Yoo utilitza recursos cinematogràfics combinant en una mateixa imatge diverses seqüències d’una mateixa escena, i desenvolupa magistralment l’efecte de fer caure al protagonista -i amb ell al lector- dins del propi llibre, i fascina l’ús que fa de la llum i les ombres en les seves il·lustracions, la imatge de la làmpada il·luminant una immensa prestatgeria és senzillament fantàstica.


Una crida al poder de la imaginació i a la importància dels llibres que ens ajuden a estimular-la amb les històries que contenen, una llança en favor de la literatura infantil com un dels tresors més grans dels que podem gaudir. El pez rojo és una joia que no pot faltar a cap biblioteca i és una magnífica fórmula per introduir els infants en la literatura, una fantàstica opció per les seves magnífiques il·lustracions que capten l’atenció dels nens, per la breu extensió de text que permet fer-ne la lectura sense massa pauses i amb una gran estimulació de la pròpia imaginació, doncs una part de la història ens la suggereixen les imatges però haurà de ser cada lector el qui la defineixi.

Aquest és el primer dels sis llibres que ha publicat la il·lustradora coreano-americana Taeeun Yoo, i que ens arriba gràcies a la Factoría K de libros , veient-ne el resultat, sincerament espero que no sigui l’últim.

No hay comentarios: