Calma, calma

FITXA
=====
Títol: Calma, calma
Autor: Neus Moscada
Il·lustrador: Chiara Fatti
Edició: Barcelona, SD: 2010 (col. El Dodo Bobo)
Edat: a partir de 5 anys
Temàtica: sentiments, por, calma, superació


RESSENYA
=========
Amb tan sols un mes de diferència van ser editats per SD, el passat 2010, dos treballs de la parella creativa formada per la Neus Moscada com a autora dels textos i la Chiara Fatti com a il•lustradora: Ferros i Calma, Calma.

Aquest darrer és un àlbum il•lustrat que ens parla de la por, del dubte, del no saber què fer davant certes situacions en les que ens hi veiem immersos i que ,com diu el seu títol , el primer que ens cal és tenir i mantenir la calma. La calma per poder pensar, per poder distanciar-nos prou del problema, per poder mirar-nos-el des d’un punt de vista diferent i, finalment, per poder decidir com hem d’actuar per vèncer aquesta por que ens paralitza i poder recuperar la confiança en nosaltres mateixos i les nostres capacitats i habilitats.

El text amb un llenguatge poètic i en un exercici de concisió ens narra la història de manera precisa i delicada des del personatge de la nena protagonista. També intervé la lluna, personatge alhora màgic i assenyat que ajuda a la petita a decidir què fer, recomanat- li que respiri a fons per així poder escoltar-se, mentre la nena va repetint-se calma, calma, abans de cada pas a fer, de cada decisió a prendre. La tipografia diferenciada del text ens ajuda a reconèixer les dues veus d’aquests personatges.

Les il•lustracions a llapis negre sobre fons blanc es conjuguen en perfecta simbiosi amb el text i els tocs de color vermell reforcen alguns elements com el vestit de la nena o els llavis de la lluna. Els diferents plànols ja siguin generals o primers plans i el traç clar i definit de les expressions facials de la petita ens mostren els seus diferents sentiments a cada punt de la narració. Aquest traç es torna sinuós i espès per dibuixar l’amenaçador mar de la tempesta que es desferma com a desencadenant de la història.

Un àlbum il•lustrat d’acurada factura, fins i tot en la seva enquadernació, que permet diferents lectures i que de ben segur facilita la identificació dels nens amb l’aparent senzillesa de l’aventura que relata, alhora que els encoratja de manera assertiva a vèncer les seves pors.

No hay comentarios: