L'àvia necessita petonets

FITXA
=====
Títol: L'àvia necessita petonets
Autor: Anna Bergua
Il·lustrador: Carme Sala
Edició: Proteus, 2010
Edat: de 4 a 8
Temàtica:


RESSENYA
=========
Seguint la seva línia d’editar llibres en els quals l’ètica és l’eix vertebrador, la jove editorial Proteus, ha publicat dins la col•lecció ‘Helena’, una sèrie d’àlbums il•lustrats magnífics, concebuts per ser compartits entre pares i fills. La darrera joia publicada per aquesta editorial és ‘L’àvia necessita petonets’, un petit tresor que planteja de forma molt clara i entenedora el que succeeix a una persona que pateix Alzheimer. Anna Bergua teixeix una dolça història narrada a través dels ulls d’una nena, on les emocions i sensacions de la petita protagonista ajuden a entendre per què l’àvia necessita que la cuidin, dóna trucs per evitar oblits i revela quin és el millor remei per aquest (i gairebé tots) els mals, els petonets!! Tot plegat converteix aquest text en una fantàstica eina a l’hora de plantejar aquesta malaltia a un infant.

El text, ja ho hem dit, està molt ben trobat, amb una estructura neta i vocabulari entenedor, però a més a més, cal afegir-hi les fantàstiques il•lustracions amb les que Carme Sala ha posat cara a aquesta tendra àvia. Amb línies suaus i arrodonides, i un genial toc de vermell com a únic color a les imatges, és un plaer més que s’afegeix a la lectura. Recomano perdre’s una estona al blog d’aquesta il•lustradora.

Un conte ple de sensibilitat sobre el valor de l’amor i la tendresa, que incideix en l’especial relació que s’estableix sovint entre néts i avis, davant la vellesa i les malalties degeneratives. El llibre pretén fomentar el respecte envers les persones grans i ajudar els més petits a veure l’envelliment i els processos de deteriorament mental associats com una cosa natural i, sovint, inevitable. A més d’exposar algunes accions recomanades per estimular la memòria, les autores proposen un remei infalible per tal d’apaivagar els processos degeneratius: amor, tendresa i molts petonets.

És doncs, un llibre dolç, entretingut i útil, un títol més a la meva biblioteca d’imprescindibles.

1 comentario:

Ana, princesa del guisante dijo...

Gràcies per parlar del nostre llibre. Per nosaltres ha estat un repte fer sensibilitzar a grans i petits sobre l'efecte de l'envelliment.