Bestiolari

FITXA
=====
Títol: Bestiolari
Autor: Josep Vallverdú
Il·lustrador: Manuel Cusachs
Edició: Fil d'Aram, 2010
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: poemes d'animals


RESSENYA
=========
Amb aquest nou llibre de Josep Vallverdú (1923), autor prolífic de la literatura juvenil i infantil catalana, fa un recull d'una cinquantena de poemes on els animals -com bé diu el títol- són els protagonistes simpàtics d'un món ideat per l'escriptor.

Des d'un punt de vista divertit i irònic Vallverdú ha descrit cada un d'ells amb una rima senzilla, on hi predominen els versos de set síl•labes, propis dels gèneres de la literatura popular. Apareixen en el poemari ordenats alfabèticament i sense lligam uns amb altres. N'hi ha per a tots els gustos i colors, n'hi ha de reals -la majoria- i n'hi ha d'imaginaris com el drac, el dinosaure i el camellari (collita pròpia de l'escriptor, que neix de la unió de camell i dromedari). Fins i tot hi trobem una picada d'ull a la literatura clàssica infantil, com en el poema del llop que manté una conversa un pèl còmica amb la caputxeta vermella o el de la rata, vestigi de la rateta que escombrava l'escaleta.

Si tirem enrera i veient moltes de les seves obres, no és difícil endevinar que a l'autor és un amant dels animals i que gaudeix parlant i imaginant situacions còmiques, inclús en molts casos fora de context i la veritat és que se'n surt prou bé.

Les il•lustracions, obra de Manuel Cusachs, acompanyen a voltes amb carinyo, a voltes amb humor, cada un dels animals.

Si bé l'obra no és espectacular, amb aquest bestiolari riurem llegim molts del poemes, amb d'altres ens quedarem una mica indiferents, però en general ens farà passar un bona estona i us ben asseguro que us arrencarà més d'un somriure.

I per anar obrint boca, us en deixo un parell:

Cabra
La cabra més mansoia
és del pastor la joia.
Bela mentre la muny
amb el puny.
Ell, després, es beu la llet,
i queda molt satisfet...
I em penso que ella també,
perquè diu tothora "bèèèè!"

Cangur
El cangur, a salts,
arriba a l'encalç
dels Mossos d'Esquadra:
-Detinguin el lladre!
-Què li han pres? -diu la Mossa
-La bossa!

No hay comentarios: