La gramàtica de l'amor

FITXA
=====
Títol: La gramàtica de l'amor
Autor: Rocío Carmona
Edició: La Galera, 2011
Edat: a partir de 12
Temàtica:


RESSENYA
=========
Després de la separació dels seus pares, la Irene ingressa en un internat del sud d’Anglaterra, al costat d’un penya-segat. Allà viurà amb molt de dolor el seu primer desengany amorós, a la vegada que guanyarà un inesperat mentor: Peter Hugues, el professor més estricte de l’escola i també molt atractiu, que s’ofereix a ensenyar-li la “gramàtica de l’amor” a través de l’estudi de set grans novel•les del gènere. Cada dimecres, la Irene li comentarà la lectura de la setmana d’on haurà d’extreure lliçons vitals sobre l’amor d’autors clàssics i contemporanis. Mentre l’alumna s’enamora a poc a poc dels seu distant professor, un silenciós pretendent aspira secretament al seu cor.

Rocío Carmona ens regala un inoblidable llibre per a tots els públics que recull l’essència de les millors obres d’amor de tots els temps. De fet el llibre camina entre set novel•les d’amor cabdals de la literatura universal que la protagonista ha de llegir per aprovar l’enigmàtica assignatura de La gramàtica de l’amor: L’amant perillosa. Al sud de la frontera, a l’est del sol de Haruki Murakami, Orgull i prejudici de Jane Austen, Carta d’una desconeguda de Stefan Sweig, Ana Karenina de Tolstoi, L’amor en els temps del còlera de Gabriel García Márquez, Jane Eyre Charlotte Brönte i Les penes del jove Werther de Goethe.

El que d’entrada pot semblar l’estereotipada clàssica història d’amor romàntic per adolescents, se’ns revela ben aviat com molt més que això. Escrita amb ofici, permet una lectura àgil i absorbent, que a mi no em va durar més de dos dies, ja que no podia esperar a saber què passaria amb la Irene, en Peter, en Marcelo, La Martha i en Josh. Cal sumar a la història la musicalitat que desprèn, doncs està farcida de referències musicals que configuren una autèntica banda sonora i no podem oblidar, els meravellosos fragments de les obres estudiades en aquesta curiosa assignatura. Tot plegat, aconsegueix encomanar-te el desig de capbussar-te en aquestes lectures escollides amb un encert excepcional.


La Galera ha tingut en compte fins al més petit dels detalls amb aquesta edició, la coberta i les guardes són il•lustrades per Meritxell Ribas, experta en la tècnica del grattage, totalment artesanal i molt poc utilitzada, que ja va mostrar el seu art amb el treball realitzat al Pack especial de Tom Sawyer i Huckleberry Finn editat per la mateixa editorial el passat 2010, en aquest cas segueix trobem una discreta nota de color en el seu treball, vermell naturalment.

Aquesta novel•la és una recomanació immillorable per a joves lectors, però jo aniria més enllà, qualsevol persona que es trobi amb aquest llibre entre les mans sabrà apreciar-lo ja que, qui no ha viscut la flama incendiària del primer amor? I el punyent dolor del primer desengany ? Aquesta hauria de ser una novel•la de lectura obligatòria, doncs aporta molt més que entreteniment, una sèrie de reflexions de la mà de la jove protagonista que ens arriben a tocar el cor. Llegiu-la i regaleu-la, us asseguro que constituirà una bona elecció.

No hay comentarios: