Caja de cartón

FITXA
=====
Títol: Caja de cartón
Autor: Txabi Arnal
Il·lustrador: Hassan Amekan
Edició: Pontevedra: OQO, 2010
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: contes amb valors, la immigració, la pobresa, l'adopció


RESSENYA
=========
Història molt bonica, però a la vegada dura i realista. Recomenat per a nens i nenes a partir de 6 anys, ja que cal entendre la temática, a vegades difícil d’explicar i comprendre. És un llibre molt recomenable per a joves i també per al públic adult, ja que la història és un reflex de problemàtiques de immigració actuals. Un llibre que transemt valors i ens mostra la realitat plasmada magníficament.

Ens parla d’una nena que va néxier en un tros de terra envoltada de pobresa. Amb la seva mare van emprendre un viatge per a trovar un futur més pròsper. Parteixen com a ilegals, amb condicions pèssimes, hi ha un naufragi i només sobreviun la nena i la seva mare. Van haber-hi moments d’alegria quan es van ajuntar amb d’altres que estaven amb la mateixa situación que elles, es reconfortaven i per moments intentaven oblidar. Però la nena creix i no oblida, acaba en un orfentat i després adoptada, però no oblida.

És molt important les caixes de cartró en aquesta història, en cada momento s’esmenten i surten. Quan la nena es petita i la mare decideix marxar la posa en una caixa de cartró, i després faran servir més caixes per fer-se una casa i així construir un poblat amb altre gen. I la història acaba amb una caixa de cartró on surt la mateixa frase del principi però amb un context diferent: “(…) una caja de cartón, una de esas cajas donde guardan sus zapatos quienes tienen zapatos”.

El text és molt bonic, sembla poesia en alguns moments, les il•lustracions molt logrades, acompanyen en tot momento la trama i els colors són de la terra, marrons, ocres, blau apagats, perfectes per transmetre el què ens vol explicar. Fins i tot ls pàgines i el tacte del llibre sembla cartró, això demostra que és una edició molt acurada i detallista.

No hay comentarios: