Un dia sencer de blat

FITXA
=====
Títol: Un dia sencer de blat
Autor: Anna Cabeza
Il·lustrador: -
Edició: Bambú, 2010
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Aquesta és una petita novel•la inspirada en dos personatges reals: un etnògraf, Ramon Violant 1903-1956, que va viatjar durant els anys quaranta i cinquanta per les comarques catalanes recollint com vivia la gent, i el dibuixant, Ramon Noè 1923-2007, que el va acompanyar documentant-ho amb dibuixos.

La trama que s’explica pertany al terreny de la ficció i s’ubica a Rocalba, un poble imaginat dels Pirineus l’any 1948, on els dos personatges s’hi estan uns dies per investigar com viuen els pagesos de la zona i recollir diversos estris per al Museo de Industrias y Artes Populares (actualment Museu Etnològic de Barcelona). En el relat l’etnògraf es diu Josep i és un sastre que prefereix deixar una feina segura on es podria guanyar molt bé la vida pel que realment li agrada: conèixer com viu la gent de diversos pobles i quin és l’orígen de les tradicions que passen d’una generació a una altra, en les seves paraules: “M’agrada pensar que algun dia sabré qui sóc només perquè m’he pogut aproximar a allò que han fet i dit els qui han passat abans que jo.” Aquesta passió per les coses petites i els detalls de la vida al camp ho transmet al jove que l’acompanya, el Ramon, un dibuixant jove de l’escola Massanya que al seu costat descobreix l’ànima de les coses i les persones a través del dibuix.

Però hi ha un moment en què dues històries irrompen a la vida del jove dibuixant: l’amistat amb un músic republicà amagat en el mas on s’allotgen, en Fèlix, i el descobriment del seu primer amor, la Cèlia, la filla del forner. El Ramon s’encara amb la duresa de la postguerra al conèixer la vida d’aquest personatge i com la seva germana l’ha hagut d’amagar durant anys per por a les represàlies que aquest fet pot comportar-li. Arriba un moment que degut al greu estat de salut del republicà el dibuixant i l’etnògraf prenen partit en la situació i ajuden a la seva germana a que el visiti un metge. Però el metge del poble és de l’altre bàndol i el delata. Abans que el detinguin el músic mor al costat del jove Ramon, i això farà que s’enfronti també a la pèrdua.

Aquests fets acompanyaran tota la vida del dibuixant i fins i tot quan és ja un ancià retorna a Rocalba per reviure aquells fets que el van lliurar a l’edat adulta.

Aquest és un llibre que recomano per com retrata les emocions dels personatges, l’amor per l’art, les coses petites de la vida, per com ens acosta a la mort i l’amistat i per com explica d’una manera molt sutil i colpidora el dolor de la Guerra Civil però que es podria extrapolar a altres conflictes...I tot això a través d’una prosa molt poètica, treballada i evocadora que teixeix totes les històries que narra. També valoro que s’hagi inspirat en dos personatges reals ja que és un petit homenatge a dues persones desconegudes que van lluitar per portar a terme els seus ideals de felicitat per sobre de les convencions establertes.

No hay comentarios: